Itt a madáretetési szezon, fontos figyelmeztetésekkel

2019.12.10.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet: csak az énekesmadarakat szabad, a vízimadarakat továbbra is tilos etetni!

Megkezdődött a 130. madáretetési szezon Magyarországon. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője részletesen mesélt a szezon történetéről és a madáretetők ajánlott tartalmáról.

„A legrégebbi könyv, amiben szó esik a madáretetésről, 1890-ből származik. A lakossági madárvédelem elterjedése a 19. század legvégére tehető” – magyarázta a szóvivő.

Csíz (Carduelis spinus) a Novohrad–Nógrád Geopark látogatóközpontjának madáretetőjében, Salgótarján közelében 2018. február 28-án. A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején kiemelten fontos, hiszen a madarak ebben az időszakban sokkal kevesebb táplálékhoz tudnak hozzájutni – Fotó: MTI/Komka Péter

„Érdemes tisztázni, hogy nem azért etetjük az énekesmadarakat, hogy életben maradjanak, hanem hogy közel csaljuk őket, és gyönyörködjünk bennük. Persze ha már itt vannak, akkor általában összeszedik a gyommagvakat és a kiskerti kártevő rovarokat is” – mondta szakember.

Két dolgot érdemes kitenni a madarak számára: vizet (amit célszerű napközben cserélni, mivel reggelre befagy), és fekete napraforgómagot, esetleg kölessel vagy mákkal keverve. Gyümölcsök közül az alma ajánlott.

Az MME írása szerint kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. Hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − az MME munkatársainak pedig rengeteg megfigyelési élményt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.

Vadludak a tatai Öreg-tavon. A vízimadarakat tilos etetni! – Fotó: librarius.hu

A vízimadarakat azért tilos télen is etetni, mert az ő életmódjuk más, mint az énekesmadaraké. Ha etetjük őket, akkor néhány nap alatt kikapcsol a túlélési ösztönük.

Anélkül pedig a vízimadarak nem húzódnának délebbre, és belefagynának a vízbe a hideg téli időszakban, tömeges pusztulást okozva.

A cikk borítóképét készítette: Hencz Judit (Madáretető)