Károsabb az avarégetés, mint gondolnád

2019.10.21.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: levego.hu; Fotó: 123rf.com

Az ősz egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy beindul a kerti avarégetés, ami nem elég, hogy rendkívül káros a környezetre, de borzasztóan rosszat tesz az egészségünknek is. A Levegő Munkacsoport összeszedte, miért és mennyire.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező – írják a levego.hu-n.

100 kg avar elégetésekor többek között ezek az anyagok keletkeznek:
  • 5-7 kg szén-monoxid, amitől azonnali fejfájás, szédülés, émelygés törhet ránk, tartós hatásai között pedig szerepel a koszorúér-elmeszesedés kockázata, a szívinfarktus kockázatának növekedése.
  • 1,7-4,9 kg PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék, amitől asztmás rohamot lehet kapni, de felléphet légúti irritáció, szív- és érrendszeri zavarok, egyébként pedig rákkeltő, károsítja az immunrendszert, növeli a szívinfarktus, az agyérgörcs és a tüdőgyulladás kockázatát.
  • 1,5-2 kg szénhidrogénekből, melyek szintén rákkeltők és az immunrendszert is károsítják.
  • 0,06 g, azaz 60 millió nanogramm benz-a-pirén (egészségügyi határértéke 1 nanogramm/m3). Ez az egyik legveszélyesebb vegyület, amely rákkeltő, öröklődő genetikus károsodást is okozhat, illetve hatása lehet az emberi reprodukcióra.
  • Ezek mellett még néhány anyag, amelyek károsíthatják például a légzőrendszert és a központi idegrendszert: nitrogén-oxidok, metil-etil-keton, etilbenzol, fenol, dibenzofurán.

Az ultrafinom részecskék (PM2,5) a tüdőből 20 perc alatt közvetlenül a véráramba jutnak, és súlyos elváltozásokat okozhatnak, hatásukra akár érrög is képződhet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségi tavalyi jelentése szerint ezek a részecskék hazánkban évente mintegy 11 970 ember idő előtti halálát okozzák. Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén. Itthon az önkormányzatok rendelkezhetnek az avarégetésről. Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében még 17 településen van így.

 

A durva káros hatások mellett az égetés ráadásul pazarlás is. Az értékes szerves anyagból hamu lesz, ami csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra, holott komposztálni is lehetne, amikor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

A komposztálásról ebből a tévhiteket eloszlató videóból is sokat tudhatsz meg: