Itt a Nikon D780

2020.01.08.

A rendkívül népszerű D750 utódja ideális továbblépési lehetőséget ad azoknak, akik várnának még a tükör nélkülire váltással, de ki szeretnék használni az új technológia adta lehetőségeket.

A Nikon tükör nélküli Z6 és Z7 kamerái nagyon ígéretes kezdésnek bizonyultak, de sokan lehetnek azok a fotósok, akik még nem érzik elérkezettnek az időt a váltáshoz. Megvannak az objektívjeik, több vázzal is dolgoznak vagy egyszerűen csak jobban szeretik a tükrös kamerák és az optikai kereső ergonómiáját. Nekik készítette el a Nikon D780-at, amelynek a cég legnépszerűbb full-frame kamerájának, a középkategóriás D750-nek az utódja. Szó sincs azonban ráncfelvarrásról, teljesen új konstrukciót kapunk. Ráadásul a beltartalom egyik részét a Z6-ből, a másik részét a D5-ből kölcsönözték, ami nagyon jó kombinációnak tűnik.

nikon d780A szenzor a Z6-ból érkezett, a 24,5 megapixeles felbontású CMOS remek zajszinteket, de ami még ennél is fontosabb, remek élőképes autofókuszt ígér 273 fázisdetektoros mezővel, arcfelismeréssel, szemkövetéssel és minden jóval, amit csak a Nikon a tükör nélküli gépeiben már megvillantott. Ez legfejlettebb élőképes AF, amit Nikon DSLR-be eddig építettek. Hagyományos, optikai keresős üzemmódban 51 mezős AF rendszert kapunk, a 180 000 pixeles RGB fénymérőszenzor pedig a D5-ből érkezik.

nikon d780Az elérhető sorozatfelvételi sebesség 12 kép/s élőképes és 7 kép/s tükrös módban, videófelvétel UHD 4K felbontással, 30 képismétléssel készülhet a szenzor teljes szélességéből kiolvasva. Továbblépés a D750-hez képest, hogy immár 1/8000 s-os redőnyzár került a kamerába. Az oldalt nyíló kártyafoglalatba két USB-II-es szabványú SD kártya kerülhet.

nikon d780A funkciók tekintetében is van jónéhány újdonság, immár előzőleg elkészített képekből is képes a kamera time lapse videót gyártani és megjelent a D850-ből már ismert focus stacking is. A képernyő kihajtható és érintésérzékeny, újdonságként találunk dedikált AF-ON gombot amivel kényelmesebbé válik a kezelés. Az AF mező választására szolgáló kis joystick és a vertikális markolat csatlakoztatásának lehetősége azonban továbbra is a magasabb kategória kiváltsága. Eltűnt a beépített vaku, cserébe lehetőség van a kamera USB portról való töltésére.

nikon d780A Nikon D780 remek paraméterekkel érkezik, gyakorlatilag a Z6 tudását hozza tükrös kivitelben, kiegészítve a cég remek tükrös AF- és fénymérési rendszereivel. Videós módban elegendően erős, ergonómiában pedig hozza a klasszikus Nikonos értékeket, így biztos, hogy kényelmesen fog állni azoknak a kezébe, akik eddig is Nikon DSLR-t használtak.

nikon d780

nikon d780nikon d780A Nikon sajtóközleménye:

HOZZA KI MAGÁBÓL A LEGJOBBAT A VADONATÚJ NIKON D780 FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL

2020. január 7.

Ma a Nikon bemutat egy olyan, nagy teljesítményű digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amelyben teljesíti – sőt túl is szárnyalja – a teljes képes fényképezőgépekkel szemben támasztott összes elvárást. Megbízható partner a merész alkotók számára mindenhol – a D780 állóképekben és videókban is remekel.

A strapabíró D780 gyors, külön erre a célra tervezett hibrid AF-rendszert kínál az élő nézetben történő fényképezéséhez, valamint egy gyors, nagy teljesítményű, 51 pontos fázisérzékelő AF-rendszert biztosít a kereső használatához. Élő nézetben a fotósok és a filmesek annak az AF-rendszernek az előnyeit élvezhetik, amely az elismert Nikon Z 6 tükör nélküli fényképezőgépben is megtalálható. A Szemérzékelő AF funkcióval az arcokra rögzíthető az élesség, a Kevés fényű AF funkcióval pedig akár –6 Fé értéknél is megbízhatóan bemérhető a téma. A keresőt használó fotósok élvezhetik a csúcskategóriás követési teljesítményt, és gyorsan válthatnak az AF-módok között.

A gyors sorozatfélveteli funkció igazán sokoldalúvá teszi a fényképezőgépet: a kereső használatakor akár 7 kép/mp sebesség is elérhető, az Élő nézet használatakor Néma fényképezés módban pedig akár 12 kép/mp sebességgel is készíthetők képek. Említésre méltó funkció még az igen rövid, akár 1/8000 másodperces záridő, amely elegendő rugalmasságot biztosít a Nikon-vakukkal való szinkronizáláshoz. Ez ráadásul akár 900 másodpercesre is kiterjeszthető, ami tökéletes a drámai fénycsíkok és éjszakai látképek készítéséhez.

A videósok pedig a D780-nal felvett videók képminőségét fogják nagy értékelni. A fényképezőgép 6K-s felbontású képérzékelőjével ultramagas felbontású 4K/UHD-videókat készíthet 30p/25p/24p sebességgel és kivágás nélkül. A videósok külső videórögzítőre is felvehetik a részletgazdag HLG HDR-felvételeket, amelyek közvetlenül megjeleníthetők a kompatibilis tévéken és monitorokon.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Sok fotós szereti a DSLR-gépeket, és várt egy olyan modellre, mint a D780. Ez a tökéletes megoldás azoknak, akik fotózáshoz és videózáshoz is DSLR-gépet szeretnének használni. Ha pedig valaki a tükör nélküli fényképezésbe szeretne belekóstolni, arra ott a Nikon Z rendszere! Bármelyik rendszer iránt érdeklődik egy alkotó, meg tudjuk adni számára azt a sokoldalúságot, amellyel korlátok nélkül kibontakoztathatja kreativitását.”

Főbb jellemzők

AF A KERESŐBEN. A 51 pontos, fázisérzékelő AF-rendszer érzékenysége –3 Fé értékig terjed. Csúcskategóriás követési képességek és gyors váltás a fejlett AF-módok között.

AF ÉLŐ NÉZETBEN. A 273 pontos hibrid AF-rendszer érzékenysége –4 Fé értékig – Kevés fényű AF módban –6 Fé-ig – terjed.¹ Állóképek készítésekor rendelkezésre áll a Szemérzékelő AF funkció is.

AKÁR 12 KÉP/MP-ES SOROZATFELVÉTELEK. AF/AE módban akár 7 kép/mp sebességgel, néma élő nézetes fotózási módban pedig akár 12 kép/mp sebességgel is készíthet sorozatfelvételt. Teljes felbontású képek készíthetők még RAW-formátumú fényképezéskor is.

OPTIKAI KERESŐ ÉS DÖNTHETŐ ÉRINTŐKÉPERNYŐ. A 0,70-szeres optikai kereső széles látómezőt és 100%-os lefedettséget biztosít. A dönthető, 2 359 000 képpontos LCD-monitort használva egy érintéssel fényképezhet, illetve használhatja az AF funkciót.

KIEMELKEDŐ KÉPMINŐSÉG. F-bajonettes objektívek 24,5 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. A D850 modellével megegyező, 180 000 képpontos RGB-érzékelő és Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszer.

RENDKÍVÜL SZÉLES ISO-TARTOMÁNY. A D780 szélesebb ISO-tartománnyal büszkélkedhet, mint az elismert D850. Az ISO 100–51 200 tartomány felfelé ISO 204 800, lefelé pedig ISO 50 értékig terjeszthető ki.

TELJES KÉPMÉRETŰ DSLR-VIDEÓK. Készítsen rendkívül nagy felbontású 4K-/UHD-felvételeket 30p/25p/24p sebességgel és nulla kivágási tényezővel. Vegyen fel videókat N-Log vagy Hybrid Log Gamma (HLG) formátumban.

KREATÍV SZABADSÁG. Beépített time-lapse funkció. 2 MP-es állóképek készítése villámgyors, 120 kép/mp-es sebességgel. Beépített digitalizáló menü. És még sok más.

GYORS KÉPÁTVITEL. A fényképezőgép nagy sebességű adatátviteli képességei és vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőségei megkönnyítik a képek továbbítását. A SnapBridge használatával pedig a JPEG- és RAW-képek megoszthatók az okoseszközökkel.

Megjegyzés:

¹ F/2 vagy nagyobb maximális rekeszű objektívekkel történő fényképezéskor.

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu