A Nikonnál 2021 is a Z-rendszerről szól majd, számos objektívújdonság mellett új vázakat is várhatunk. A Nikon megszellőztette a 2021-es objektívfejlesztési terveit és úgy hírlik, hogy egy belépő APS-C váz és a nagy betűs profi Z-váz is érkezik.

Kicsi és könnyű fixek az amatőrönek

A Nikon terveiben compact prime néven jelent meg egy 28 és egy 40 mm-es fix. A fényerő egyelőre még kérdéses, de valószínűleg f/1,8 vagy f/2 körül lesz. Ez jó hír azoknak, akik szeretik a kicsi fixeket és azoknak az amatőröknek is, akik a jelenlegi lehetőségeknél olcsóbban szeretnének felszerelkezni.

Bővülő profi fixek:

A profi fix sor már most is jól néz ki, de hiányzik belőle többek között egy nagy fényerejű portréobjektív. A már meglévő 85mm-es f/1,8-as mellé 2021-ben egy másik 85 mm-est várhatunk. Fényerőt itt sem közöltek, de várhatóan f/1,4, esetleg f/1,2 lesz az érték. A tele oldalon 400 és 600 mm-es gyújtótávval érkeznek újdonságok a sportfotósok és természetfotósok örömére.

Natív makrók jönnek:

Dedikált makróobjektív eddig nem érkezett a Z-rendszehez a Nikontól, 2021-ben azonban rögtön kettő is fog. Az egyik a klasszikus 105 mm-es, várhatón f/2,8 fényerővel, a másik egy kedvezőbb árú 50 mm-es változat.

Zoomok amatőröknek és profiknak:

A DX-es objektívek kínálata egy 18-140 mm-es, azaz 28-210 mm-es ekvivalens gyújtótávolságú darabbal bővül, a full-frame gépekre pedig a közkedvelt 24-105 mm-es gyújtótáv fog érkezni. Várható még két nagytele, az egyik 100-400mm, a másik 200-600 mm-es gyújtótávokkal.

nikon z7,z8 concept

Új vázak:

Bár a várható vázakról szokásához híven semmilyen információt nem osztott meg a Nikon, úgy tudni, hogy a DX-szenzoros termékvonalon érkezik egy új váz a Z50 alá, talán Z30 néven. Sokkal érdekesebb azonban a várható Z8/Z9, amelyről még nem derült ki pontosan, hogy egy vagy két kamera lesz-e. Az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Nikon új profi gépéről van szó, amely átveheti a D6 helyét a tükör nélküli világban, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor a cég a 2021-re halasztott tokiói olimpián már profi fotósok kezébe szeretné adni az új vázat, még ha nem is a végleges formájában. Az élesben szerzett tapasztalatok ugyanis mindennél értékesebbek egy új fejlesztésben.

Könnyen lehet azonban, hogy az új profi váz hivatalos megjelenése és forgalmazása már 2022-re csúszik. Ezek mellett beszélnek még egy D850 utódról is, amelyben benne lenne minden újdonság, ami a tükör nélküli profi vázakban megvan, és ami hosszabb távon is eszközként szolgálhatna azoknak a fotósoknak, akik egy ideig még a tükrös rendszernél maradnak. A képen a Z9-ről készített nem hivatalos fantáziarajz látható.

nikon lens roadmap 2021
Írta: Szalay Gábor