Ismét szép számban telelnek darvak a Kígyósi-pusztán

2020.02.26.

Az utóbbi évtizedben három alkalommal is előfordult, hogy jelentős számú daru töltötte a telet a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén.

Az eddigi rekord 8 ezer példány volt, ezt 2014-ben regisztrálták Igazgatóságunk munkatársai. Három évvel ezelőtt ismét kiugró adat született akkor: 6,5 ezer daru töltötte a telet a Kígyósi-pusztán.

A mostani télen számuk már december elején meghaladta a négyszázat. Folyamatosan a gyepeken tartózkodtak, csipegették a füvet, borogatták a „marhalepényeket” és szedegették az alattuk meghúzódó bogarakat. Egészen a januári fagyos, zúzmarás időszakig kitartottak, akkor azonban délebbre húzódtak, csupán hét példány maradt itt. Aztán, ahogy a hideg engedett, a nagy madarak ismét visszatértek, számuk február közepén tetőzött, 1200 példánnyal.

Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására szinte egyik napról a másikra elhagyták a területet, északabbra vonultak. Nemsokára azonban megkezdődik a tavaszi vonulás, amikor minden bizonnyal szép számmal látunk majd vonuló darvakat.

A cikk borítóképét készítette: Szerencsi Gábor (Hajnal a pusztán)

A fotót Marik Pál készítette.