Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek

2022.06.17.

A francia kormány nemrégiben nyilvánosságra hozott egy térképet, amelyen 126 tengerparti város és falu szerepel, amelyeknek meg kell újítaniuk várostervezésüket a part menti erózió miatt. Ezt a problémát súlyosbítja az éghajlatváltozás következtében felgyorsuló tengerszint-emelkedés.

Az évszázad végére minden francia tengerparti településnek fel kell készülnie a tengerszint emelkedése által felerősödő pusztító hullámokra, mondta el az Euronews Climate Now című műsorában Alisée Chaigneau óceánkutató.

„Az olyan ritka eset, mint a part menti árvíz, ami ma talán százévente történik meg, a jövőben akár évente előfordulhat.”

„Meg kell védenünk magunkat a part menti áradás növekedésével szemben, ami mindenképpen bekövetkezik az évszázad végéig” – figyelmeztetett a szakértő.

Fotó: fotoedu/iStock/Getty Images Plus

Az átlagos tengerszint 1993 óta kilenc centiméterrel nőtt globálisan, és évente négy milliméterrel emelkedik. A klímavédelemmel foglalkozó szakember, Gonéri Le Cozannet szerint szerint két fronton van szükség azonnali lépésekre:

„Először is korlátozni kell a globális felmelegedést, hogy stabilizáljuk a tengerszint emelkedését éve négy milliméteres szinten. A második az alkalmazkodás, akár védelemmel, áthelyezéssel, akár az alacsonyan fekvő területeken történő építkezések elkerülésével, hogy vissza lehessen fogni a tengerszint emelkedésének hatásait.”

A bretagne-i Plougonvelinben most tanulják, hogy ha klímaváltozásról van szó, szükség van tervre is. Ennek érdekében Bertrand Audren polgármester kérte a felvételt a francia kormány listájára, hogy újrarajzolják a várostervezési térképet. A következő hat hónapban a szakértők felmérik, a falu mely részei vannak veszélyben, a kormány pedig segít a szükséges lépések finanszírozásában.