Hasselbladdal víz alatt bálnák és teknősök között

A 2018-as Hasselblad Master és egyben szabadmerülő búvár Karim Iliya a víz alá merészkedett a Hasselblad X1D II 50C gépével és a Hasselblad X rendszer első hivatalos víz alatti tokjával az AquaTech REFLEX-el. Célja az volt, hogy békés képeket készítsen bálnákról és teknősökről a természetes élőhelyükön, a víz alatt. Lélegzetelállító felvételeit a Francia-Polinéziai Moorea és Maui szigetén (Hawaii) készítette. Karin a víz alatti tokkal a megszokottnál sokkal könnyebben haladhatott a vízben, hogy közelről és személyesen kapcsolatba kerülhessen ezekkel a kecses lényekkel.

A bálnák megközelítése a vadonban

Csónakba szállva a mély vizekre evezve Moorea partjainál, Karim szemeit hirtelen becsukta. Az óceán felszínéről levegő tört fel. Ekkor már tudta, hogy púpos bálnákat talált. „Amikor megtalálod őket, és a bálnát is érdekli az interakció, akkor ez a leghihetetlenebb élmény. Ott vagy négyszemközt egy óriással, nagyobb, mint a szárazföldi állatok, és intelligens szemmel néz rád. Hihetetlenül szelídek, együttérzőek és mindemellett rendkívül kíváncsiak. ”- magyarázza Karim. Az óvatos mozgások a szelíd óriások körül kulcsfontosságúak a kölcsönös érdeklődés szempontjából, különösen, ha csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.

„Ha egy bálna van előtted, olyan elsöprő élmény ez a találkozás, hogy az utolsó dolog amit szeretnék csinálni az az, hogy a fényképezőgépemmel babráljak. Nem voltam abban biztos, hogy sok beállítást meg tudok majd változtatni a víz alatt, de a szoftver dizájnja és a gombok elhelyezései teljesen tudatosan vannak kialakítva, és lehetővé teszik, hogy megváltoztassam a záridőt, az ISO-t, az expozíciókompenzációt, az élességet és az egyéb víz alatti beállításokat.”

Kapcsolat a teknősökkel

Karim Maui lakóhelyéhez közel van egy elsüllyedt móló, amely mára már egy természetes zátony lett, ami egyben teknős tisztító állomás is. Itt a kis halak felsorakoznak egy ingyenes étkezés céljából, ahol lerágják a teknősökön összegyűlt kis parazitákat. Mivel a teknősök itt megszokták az emberi jelenlétet a vízben, még bátran a fényképezőgép elé is úsznak. „Teknősök fényképezéséhez a partról megyek szabadmerülő búvár felszerelésemmel, amely tartalmaz egy maszkot, sznorkelt, hosszú uszonyokat, búvárruhát és súlyövet. A teknős tisztító állomáson a teknősök gyakran lebegnek, miközben a kis halak megtisztítják őket. Ez érdekes lehetőséget nyújt arra, hogy szemmagasságban legyen a teknős, miközben a csodálatos kék víz vagy az elsüllyedt móló van a háttérben.” – magyarázza Karim.

„A teknősök hüllők, és ahogy a víz felett fényképezem őket, megpróbálok minél lassabban haladni körülöttük, minden hirtelen mozdulat nélkül. Ellazítom a testem, veszek néhány mély levegőt, és belemerülök a kékbe.”

A színfalak mögött

Víz alatti fényképezés

Karim számára a legfontosabb az, hogy olyan jól ismerje a saját felszerelését, mint a tenyerét, hiszen merülés közben minden mozdulatnak automatikusnak kell lenni, hogy el tudja kapni a legjobb pillanatokat. Szabadmerülőként szükséges számára, hogy könnyedén tudjon mozogni, éppen ezért egy maszkhoz csatolható szíjat használ és extra súlyokat helyez a gépház aljára. Általában nem megy mélyebbre 15 méternél, mert itt még több a fény és a színek is jobban látszanak. „Ezt a könnyűsúlyú gépet kész élvezet használni. Általában jóval nehezebb házat használok a merülésnél éppen ezért a REFLEX víz alatti ház kezelése nagyon könnyű és természetes.

„Amikor Hasselbladdal fotózok, a fényképezéshez való teljes hozzáállásom megváltozik. Igyekszem időt szakítani a megfigyelésre, a kompozícióra és türelmesen várok. Ahelyett, hogy gyorsan kattintanék párat, a fénykép elkészítésénél kitartóan figyelek és várom a megfelelő pillanatot. A fényképezőgépeket általában nem olyan helyekre tervezik, ahol minden kék, de az X1D II ugyanolyan jól teljesít a víz alatt is, mint a víz felett.”

Karim Iliyáról

Amikor a középiskolában megkapta az első kompakt fényképezőgépét, további 10 évbe telt, mire Karim megszerezte első víz alatti tokját – úgy érezte, mintha újrakezdené a fotózást. Ezzel egy új világ nyílt meg előtte. Az év nagy részében Hawaii-on tartózkodik. Karim az óceánnal nőtt fel és ez a második otthona, ahol általában teknősöket és más vízi élőlényeket fényképez. Profi búvárként és szabadmerülő búvárként Karim idejének nagy részét azzal tölti, hogy mélyebben elmerül a bálnák életének tanulmányozásában. „A bálnák az óceán teljes egészét képviselik, a természet finomságát, a kihalás széléről való visszatérés figyelemre méltó történetét és ezen a bolygón a természeti kincsek és ökoszisztémák védelmének fontosságára hívják fel figyelmünket.” – mondja Karim.

Karim Iliya weboldala