Idegenhonos tízlábú rákfajok térnyerése

2020.02.13.

A tízlábú rákok a legveszélyeztetettebb állatok közé tartoznak, Európában szinte minden őshonos fajuk veszélyeztetett. Ennek ellenére csak kevés ismerettel rendelkezünk elterjedésünkről.

Igazgatóságunk részt vett az Országos tízlábú rákfelmérésben. Somogy és Zala megyékben térképeztünk fel számos vízfolyást, a tízlábú rákok után kutatva.

A felmérések legfontosabb eredménye, hogy az idegenhonos fajok térnyerése nagyon sok helyen megfigyelhető.

A hazai fajok közül a folyami rák (Astacus astacus) és a kecskerák (Astacus leptodactylus) fordul elő Somogy és Zala megyében, mindkét faj védett. A folyami rák a Zala folyó és Kerka folyó felső szakaszain kívül a kisebb vízfolyásokra szorult vissza. A kecskerák a Balatonban és a Zala folyó alsó szakaszán fordul elő.

Az idegenhonos fajok közül a jelzőrák (Pacifastacus leniusculus) a Mura folyóban mára egyeduralkodóvá vált, és megjelent a Kerka folyón és a Principális-csatornán is. A cifrarák (Orconectes limosus) a Balaton nyugati medencéjében terjed és a Sió-csatornán fordul elő. Újabban előkerült faj a márványrák (Procambarus virginalis), ami 2013 óta ismert Hévíz térségéből, szintén nagy ütemben terjed a környező csatornákban. A márványrákot valószínűleg akvaristák engedték szabadon, nem is sejtve, hogy mekkora károkat okoznak ezzel a hazai fajok állományaira nézve.

Dr. Lőkkös Andor
természetvédelmi őr
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Nyugat-Zala Tájegység

Őshonos folyami rák | Fotó: Dr. Lőkkös Andor, BfNPI

Őshonos kecskerák | Fotó: Dr. Lőkkös Andor, BfNPI

Idegenhonos jelzőrák | Fotó: Dr. Lőkkös Andor, BfNPI

Idegenhonos márványrák | Fotó: Dr. Lőkkös Andor, BfNPI