Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén

2021.10.05.

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén a perzseléses erdőirtás szempontjából, de idén alig több mint feleannyi tüzet jegyeztek fel, mint 2020-ban.

Húszéves mélypontra süllyedt szeptemberben az erdőirtást célzó tüzek száma az Amazonas brazíliai térségében – derült ki a brazil országos űrkutatási intézet adataiból.

Miközben ez egyértelműen pozitív fejlemény, szakértők figyelmeztettek arra, hogy meg kell várni a következő néhány hónap adatait, hogy látszódjon, valóban tartós folyamatról van-e szó.

Fotó: pexels.com

Jair Bolsonaro brazil elnök a 2018-as hivatalba lépése óta számos olyan intézkedést hozott, amely figyelmen kívül hagyta a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontokat az Amazonas térségben, és lényegében legitimálta azt az eljárást, hogy helyi gazdák óriási területek felégetésével jussanak művelhető földterülethez.

A közelmúltban az amerikai kormány és intézményi befektetők bírálatának hatására Bolsonaro igyekezett nagyobb elkötelezettséget mutatni a térség védelme iránt.
Megfigyelők szerint ugyanakkor a szeptemberi kedvező adatból még nem lehet messzemenő következtetést levonni.

Érdemes megvárni legalább az év végét, mielőtt kijelentjük, hogy a brazil kormány határozottabban fellép az erdőirtásokkal szemben, és ennek eredménye látszik az adatokban – mondta Márcio Astrini, a nonprofit környezetvédő csoportokat összefogó Climate Observatory hálózat vezetője.