Homoki nőszirmot telepítettek a rákosi vipera regenerálódó élőhelyeire

2023.05.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén tavaly több, mint 5000 homoki nőszirom tövet ültettek el a növényzetben fajszegény élőhelyekre, amelyek évtizedekkel ezelőtti beszántások miatt romlottak le. Három éve a Felső-Kiskunságban maroknyi területen fennmaradt nőszirmokból begyűjtöttek néhány tucat tövet, majd ezekről az anyanövényről szaporítottak fel kertészeti körülmények között több ezer példányt. A nőszirmokat 22 gyepfoltban ültették ki, összesen több, mint két hektárnyi területre, amelyek a kiültetés óta most virágoztak először. Egynegyede virágzott a kiültetett homoki nőszirmoknak.

Az egykori gyepterületek jelentős része az ember tájátalakító tevékenysége miatt eltűnt. A területcsökkenések legfőbb oka a szántóföldi művelésbe vonás volt. A gyepek eltűnése miatt pusztult ki, vagy ritkult meg több faj, mint például a túzok, a rákosi vipera vagy a homoki nőszirom.

A homoki nőszirom a Kárpát-medence gyepterületeinek egyik bennszülött növényfaja. A megmaradt állományainak jelentős része a Kiskunságban található. Ez az egyik legkisebb nőszirom-faj, amelynek a természetes terjedési sebessége száz éves léptékben zajlik, ezért az állományai megerősítését kertészetben szaporított növények kiültetésével végezzük.

A rákosivipera-védelmi LIFE-projekt egyik célja, hogy helyreállítsuk e ritka kígyó élőhelyeit alkotó pannon homoki gyepek jó állapotát. Ennek fontos lépése az élőhelytípus karakterisztikus növényfajainak a telepítése, mivel ezeknek a gyakran rossz terjedőképességű növényeknek segítség nélküli megtelepedésére a korábban feltört területeken nagyon kevés az esély. A tavalyi évben 15 hektáron végeztünk növénytelepítéseket, amelynek eredményeként 130 hektárnyi – korábban feltört gyep – természetvédelmi helyzete vált kedvezőbbé.

Önkénteseink a kiültetett homoki nőszirmok locsolásában is közreműködtek. Fotó: Schneider Viktor

A rákosi vipera egy ernyőfaj, ami azt jelenti, hogy a megőrzésére irányuló védelmi intézkedések nem csak e fokozottan védett hüllőfajnak kedveznek, hanem az élőhelyén található más természeti értékek hosszútávú megőrzéséhez is hozzájárulnak, például a ritka homoki nőszirom állományainak növekedéséhez is.