Homoki kikericsek szezonja van

2019.10.07.

A homoki kikerics (Colchicum arenarium) fokozottan védett, Natura 2000 jelölő faj, eszmei értéke 100 000 Ft. Elterjedésének súlypontja Közép-Európában van, hazánkban a legnagyobb állományok a Duna-Tisza közén helyezkednek el. Emiatt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a faj védelmében.

Szerencsére egyelőre hatalmas populációi találhatók a Kiskunságban, főleg erdőssztyepp élőhelyeken és zárt homokpusztagyepekben. Ennek ellenére hosszútávú fennmaradásának biztosítása fontos természetvédelmi feladat, mivel ez a gyenge terjedőképességű faj érzékenyen reagál élőhelyeinek szárazodására és záródására. Ez utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni, ami azért is kedvező rá nézve, mert a faj egy colchicin nevű erős méreganyagot tartalmaz, ami miatt a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban él egy másik kikerics faj is, az őszi kikerics (Colchicum autumnale), amelyet kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai alapján könnyen meg lehet különböztetni a homoki kikericstől.

Az érdeklődő természetbarátoknak a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részét ajánljuk felkeresni, ha megtekintenék ezt a gyönyörű növényt.

Az alábbi képgalériában a homoki kikericset és élőhelyeit mutatjuk be.

Szöveg és kép: Dr. Kelemen András

A cikk borítóképét készítette: Forster Ádám („Selymes kikerics„)