Hogyan készítsünk filmet, amikor egyedül indulunk kalandozni? – Rob Spanring

2020.05.14.

„Bizonyára mind találkoztunk már olyan videókkal, amelyek folyamatosan egy szögből, vagy rögzített kameraállásból készültek. Maga az út valószínűleg nagyon szórakoztató volt, a videó megtekintése azonban nem az.

Szerencsére manapság rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a munkát. Legyen az telefon vagy akciókamera. Ezekkel rendkívül jó filmek készíthetők. Mivel rengeteg ingyenes szoftvert is találunk, így minden megvan ahhoz, hogy kiemelkedően jó filmeket készíthessünk.

De nem elég csak kimenni a terepre és videózni, szükségünk lesz egy tervre is. Az alábbiakban adok néhány tippet, amelyek segítségedre lehetnek a projekt során.”

Rob Spanring

1. Ismerjük meg a kameránkat és a felszerelésünket.

Mielőtt bármit is elkezdenénk, az eszközünk beállításainak és funkcióinak érdemes utána nézni, hogy tudjuk mik a lehetőségeink.

El kell döntenünk milyen minőségű felvételt szeretnénk, milyen szög a legelőnyösebb a forgatókönyvhöz. Valamint azzal is tisztába kell lennünk, mennyi ideig bírja az akkumulátor és mekkora tárhely áll rendelkezésünkre.

Minden tényező hatással van egymásra, így mielőtt nekivágunk győződjünk meg arról, hogy miként érhetjük el a legjobb eredményt.

Néhány modern akciókamerát akár a telefonon keresztül is vezérelhetünk. Ezt állítsuk be a felvétel előtt, és a telefont rögzítsük a bicikli kormányára, így a kamera vezérlése is könnyebb lesz útközben.

Film beállításai: GoPro Hero 7, 4K felvétel, 25 fps/sec, közepesen széles látószög, auto-expozíció

2. Hogyan lehet jó a hangminőség

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy jó film nem csak a látványon múlik, hanem a hangminőségen is. Ezzel a tulajdonság azonban nem az akciókamerák erőssége. Amennyiben az időjárás engedi, úgy az eszközről le kell szedni a vízálló borítást, mivel a hangot is blokkolja. És próbáljuk meg a lehető legjobban megakadályozni, hogy a szél befújjon a mikrofon bemenetbe. Vagy csatlakoztassunk külső mikrofont! Ezzel nagyban javítjuk a hang minőséget és ezzel együtt a videónk még élvezhetőbb lesz.

3. Tervezz, tervezz, tervezz!

Ha már ismerjük az eszközeink és azok képességeit nincs más hátra, mint megtervezni a film részleteit. Töltsünk egy kis időt az útvonal megtervezésével. Megnézhetjük előre, hogy az út során találkozunk-e valami érdekessel, ha igen akkor azokat emeljük ki, majd térjünk át arra, hogy merre fog végződni az utunk.

Az is előfordulhat, hogy kínosnak érezzük azt, hogy a kamerával beszélgetünk, főleg, ha nyilvános helyen vagyunk. Nem kell, hogy bonyolult szövegeket mondjuk, elég annyi, hogy : Ez a túra …-nál kezdődik, … keresztül egészen …-ig tart.

4. Figyeljük az időjárás előrejelzést

Hacsak nem rossz időjárásban akarjuk készíteni a filmünket, akkor ellenőrizzük, hogy mire számíthatunk a következő napokban. Gondolkodhatunk azon is melyik napszak lesz a leginkább megfelelő az útvonalhoz. Érdemes figyelembe venni, hogy egyes területen milyenek a fény-árnyék hatások, és ez hogyan befolyásolja az útvonalat. Vannak olyan weboldalak, amelyek segítenek az ilyen típusú számításokban.

5. A felvétel közben

Kezd el a túrát egy nyilvános helyről (nem a ház elől). A beállítások közben indítsuk el a videót, amiben bemutatjuk, az útvonalat. Esetleg forgassuk a nézetet a kerékpárra, és emeljük egészen közel a szájhoz a kamerát, hiszen a jó hangminőség, ezen a pontot elengedhetetlen. Így a hangunk lesz a domináns. Szeles napon pedig próbáljuk meg megakadályozni, hogy zajos legyen a felvétel.

A kamera ideális rögzítési pontja legtöbb esetben a bukósisak. Ez a legstabilabb hely, és ez jár a legkevesebb mechanikai rázkódással.

Csábító lehet, a kamerát a kerékpár kormányára szerelni, és nem mellesleg egész érdekes szögeket és pillanatokat eredményez, de számolnunk kell azzal, hogy ebben az esetben a legtöbb terep nem kedvez jó minőségnek. Vagy használjunk fizikai stabilizátort (pl.: Feiyutech WG2)

Amennyiben az útvonalnak vannak olyan pontjai, amiket be szeretnénk mutatni, ne felejtsünk el megállni és a kamerát odafordítani. Mutassunk meg minden különleges, vagy szép helyet. Ha ismerjük a helytörténetet, akkor röviden ezt is összefoglalhatjuk. Vagy mesélhetünk személyes történetekről, eseményekről pl.: Ez az útvonal kedvenc része, mert …

Az út során készíthetünk képeket magunkról, a biciklinkről, amiket miniatűrként felhasználhatunk a videóvágásnál. Hiszen ezek tovább segítenek, hogy a végső videó a lehető legjobban megragadja a nézőt.

6. A felvétel után

Ez az a pont, amikor bevethetjük minden kreativitásunkat. Ha nincs szerkesztő szoftverünk, akkor javasoljuk a Davinci Resolve telepítését. Teljesen ingyenes szoftver, ami lehetővé teszi a professzionális szerkesztést.

Ennek a programnak a zavartalan működéséhez, erős hardverre lesz szükség, valamint, ha még sose dolgoztunk hasonló programban, akkor a tanulási folyamat is meredek lesz. Azonban a YouTube a barátunk, és tele van oktatóanyaggal.

A videóba bevághatunk akár egy útvonal tervet, amiben a Google Earth Studio kiváló segítség. Azonban a használat során a szokásos GPX fájlokat konvertáljuk KLM fájlokká, hogy be tudjuk mutatni az útvonalat. Vannak erre külön webhelyek, amelyek segítenek a konvertálásban. A „quick starts” funkciót használjuk a Google Earth képek elkészítéséhez. Azonban előfordulhat, hogy a 3D megjelenés nem teljesen tökéletes egyes területeken.

Ingyenes zenét pedig a YouTube stúdiójából tölthetünk le.

Forrás: https://www.cyclinguk.org/article/how-make-film-your-solo-adventures?mc_cid=241d98fff2&mc_eid=7df3fddea1