Hencz Judit képe lett a VM és UNESCO pályázatának győztese

2022.05.17.

Áprilisban a fény nemzetközi napjának (május 16.) tematikájával vette kezdetét az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdetett fotópályázat a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében.

A fény nemzetközi napja

A 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. 1960-ban ezen a napon hozta működésbe Theodore Maiman fizikus és mérnök a lézert.

A nemzetközi nap ünneplése egyben egy globális felhívás a tudományos együttműködés megerősítésére és a benne rejlő lehetőségek kiaknázására a béke és a fenntartható fejlődés elősegítésére. Az UNESCO világszerte arra bíztatja tagállamait, hogy programok szervezésével vegyék ki részüket a nemzetközi nap céljainak elérésében.

Fény napi programok 2022-ben

Idén a fény nemzetközi napjára való felkészülés ihlette az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével a Varázslatos Magyarország Nonprofit Kft. által meghirdetett fotópályázatot Jeles napok – UNESCO címmel. Ebbe a kategóriába az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehet fotókat beküldeni. Minden hónapban egy-egy jeles nap témáját írjuk ki, és az ahhoz direkt vagy elvont módon kapcsolódó fotókat várunk. A 2022-es pályázati év 2022. április 6-tól 2022. december 20-ig tart. További információk a pályázatról: https://unesco.hu/palyazatok/fotopalyazat-a-jeles-napokrol-107403

A fény nemzetközi napja témában érkezett fotók közül Hencz Judit Hölgy lilában című alkotása bizonyult a legszebbnek:

Fotó: Hencz Judit (Hölgy lilában)

A fotó készítőjének sok szeretettel gratulálunk!

Májusban A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából az élővilág, növény- és állatvilág sokféleségét bemutató képeket várnak.