Hasselblad X1D II 50C – gyorsabb és kényelmesebb

2019.07.31.
A Hasselblad elkészítette a népszerű, 50 megapixeles X1D kamerájának második verzióját, amelyben új elektronikus platform gondoskodik a gyorsabb működésről. Az új váz mellé érkezik az XCD 35-75 mm-es zoomobjektív is, amely lefedi a leggyakrabban használt gyújtótávolságokat.

Hasselblad X1D II 50C

A Hasselblad 50 megapixeles X1D kamerája 2016-ban az első tükör nélküli középformátumú eszköz volt a piacon. Kis méretével és hihetetlen részletgazdagságot nyújtó objektívjeivel azokra a felhasználási területekre is elhozta a középformátumban rejlő képminőségbeli lehetőségeket, amelyeken addig a méret- és tömegszempontok miatt csak DSLR-eket használtak. Most megérkezett az utódja, amelynek felbontása ugyancsak 50 megapixel, a kamera belsejében található rendszerek azonban jelentősen megújultak. A 2,36 millió képpontos elektronikus keresőt felváltotta egy 3,69 millió képpontos OLED modell, így jóval részletgazdagabb a kép, ráadásul a képfrissítés is 60 fps-re növekedett. Az X1D II 50C-nél a teljes menürendszer elérhető a kereső képernyőjén is, így nagy környezeti fényben is kényelmes a beállítások kezelése. Ehhez hozzájárul a teljes kamerára kiterjedő gyorsabb működés.

Hasselblad X1D II 50C Az expozíciókésést és a kereső black out idejét csökkentették, a képismétlés sebességét növelték, a feléledési időt pedig nagyjából a felére redukálták. A hátoldali képernyőnek nem csak felbontása növekedett 2,36 millió képpontra egy nagy ugrással, hanem mérete is 3 helyett immár 3,6 col. Lényeges újdonság, hogy míg az első változat csak csökkentett felbontású, nézőképként használható JPEG fotót mentett a nyers képek mellé, immár lehetőség van teljes felbontású, maximális minőségű JPEG-ek készítésére, így RAW-konvertálás nélkül is precíz előnézethez juthatunk, sőt ezek a képek adott esetben végtermékként is használhatók vagy azonnal továbbíthatók. A beépített kettős SDXC kártyafoglalat immár támogatja a gyorsabb UHS-II szabványt, és lehetővé vált a kamera töltése USB kábellel, akár számítógépről, akár power bankról. A beépített WiFi és USB C csatolók lehetőséget adnak arra is, hogy a Phocus Mobile 2 app segítségével akár a teljes felbontású JPEG, akár a nyers fotókat azonnal az iPad Pro-ra továbbítsuk és ott szerkesszük. Hasselblad X1D II 50C

Természetesen az eredeti X1D legfontosabb jellemzőit a II-es változattól is elvárhatjuk, azaz kivételes minőségű 50 megapixeles, akár 14 fényértéket is átfogó fotókat kapunk, akár a rendszer natív XCD objektívjeivel, akár az átalakítók segítségével csatlakoztatható HC/HCD, V és XPan objektívekkel. Itt is van azonban újdonság, mégpedig az XCD 3,5-4,5/35-75 zoomobjektív.

A kisfilmes méretre átszámolva 28-60 mm-es zoomtartomány lefedi a leggyakrabban használt gyújtótávokat, a közepes nagylátótól az enyhe teléig, végig a fix objektívekéhez hasonló, magas képminőség mellett. Ahogy a többi XCD objektívnél, itt is megtalálható a központi zár, amely 68 és 1/2000 másodperc közötti expozíciós időket nyújt, természetesen a teljes tartományban vakuszinkronizációs lehetőséggel. Az új objektív így ideális útitárs lehet azoknak, akik az amúgy is kompakt méretű kamerához egy kicsi és könnyű zoomot keresnek.

One more thing…

A Hasselblad Steve Jobshoz mérhető magasságokba emelkedett a sajtóközlemény végén. Bejelentették ugyanis az új CFV II 50C hátfalat és a 907X vázat, amik egyetlen digitális rendszerbe illesztik a Hasselblad 1957 óta gyártott V rendszerű fényképezőgépeit. A hátfalat a vázra illesztve egy elképesztően kompakt, 50 megapixeles középformátumú gépet kapunk. A 907X segítségével az összes korábban gyártott X rendszerű optikát használhatjuk az új hátfalhoz, ezzel pedig sok Hasselblad rajongó számára új lehetőségek nyílnak meg.