Egy nemrégiben közzé tett kutatási eredmény szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek majd.

PNAS folyóirat hasábjain jelent meg az a kutatási eredmény, amelyben kanadai szakemberek vizsgálták meg, vajon miként reagálnak majd Kanada és az USA hatalmas sarkvidéki erdőségei a felmelegedésre. Ezzel kapcsolatban korábban ellentmondásos eredmények láttak napvilágot. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyorsabb növekedéssel képesek lesznek ezek az erdők ellensúlyozni a klímaváltozás által okozott zavarokat.

A felmelegedés szárazabb időjárással és emiatt gyakoribbá váló erdőtüzekkel is jár majd, ezért is volt különösen fontos kérdés, hogy mi lesz az összesített hatás. A növekedési modellek azonban legtöbb esetben egyszerűsítik a körülményeket, ezért pontatlan eredményt adnak. A kutatók most mért adatokon alapuló megközelítést alkalmaztak: több mint egymillió egyedi fa növekedési adatait dolgozták fel, az 1958-tól napjainkig terjedő időszakból, háborítatlan, emberi befolyástól mentes erdőkből. Ebben számos fafaj és élőhelytípus szerepelt, eltérő talajadottságokkal és klímatényezőkkel (pl. csapadékkal). Ezen adatok alapján új modellszámításokat készítettek, immáron sokkal több tényező figyelembe vételével.

Tovább az eredeti cikkre…