Gyors ütemben gyarapodik a nagy lilikek száma a Kis-Sárréten

2023.11.10.

November első hetében már meghaladta a 2500-at a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai-halastavaknál állomásozó vadludak száma.

A KMNP Park Kis-Sárrét részterülete nemzetközi jelentőségű élőhely. A halastavak és a környező mocsarak 1997 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartoznak. Az átvonuló madártömegek jelentős részét a vadludak alkotják, melyek közül legnagyobb számban a nagy lilik fordul elő. Általában már szeptember végén megérkeznek az első csapatok, az idén azonban az enyhe őszi időjárás miatt csak október elején észleltük az első példányokat.

Fotó: Biró István

A következő hetekben a 150-180 példányos létszám ezer fölé emelkedett, november első hetében pedig már 2300-2500 nagy lilik tartózkodott a környéken. Ez a mennyiség még mindig messze elmarad a novemberben megszokottól. Annyi azonban bizonyos, hogy akik november 11-én eljönnek a Bihari Madárvártán megrendezésre kerülő Márton-napi vadlúd-megfigyelésre, azok gyönyörködhetnek a késő délelőtti órákban vízre érkező csapatokban.

A vadludak napi ritmusa sajátos: reggel, napkelte tájékán indulnak a táplálkozó- területekre, melyek ilyenkor főleg kukoricatarlók, vagy őszi vetések. Tavasszal azonban már szívesen látogatják a sarjadó gyepeket is. Késő délelőtt érkeznek vissza a vizekre, ahol pihennek, tollászkodnak, majd újra a táplálkozóhelyek felé veszik az irányt. Estefelé, sokszor már sötétedés után érkeznek újra a biztonságos vízfelületekre. Életmódjukból adódóan rendkívül fontos számukra a nyugalmas éjszakai pihenőhely, ahol emberi zavarástól és ragadozóktól is védve tölthetik az éjt.

Fotó: Biró István

A Kis-Sárréten állomásozó nagy lilikek száma hosszú évek átlagában november végén, december elején tetőzik, amikor akár 30-40 ezer példány is összegyűlik. Külön érdekességet jelentenek a nagy lilik csapatok közé vegyülő ritka, fokozottan védett fajok. Ilyen például a kis lilik, melyet csak gyakorlott szem tud megkülönböztetni a nagyobb rokonától, vagy a vörösnyakú lúd, mely viszont feltűnő vörös nyaksávjáról könnyen azonosítható. A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyeinek megóvása, a nyugalom biztosítása lehet az alapja annak, hogy ez a látványos madártömeg évről-évre vendégünk legyen.

Enyhe teleken egészen március végéig nálunk maradnak a lilikek. Csak kemény fagyok esetén indulnak útnak, vagy akkor, ha vastag hótakaró fedi a táplálkozó területeket. Ilyenkor délebbre vonulva, új pihenőhelyeket keresnek.

A cikk borítóképét készítette: Harangozó Adina (Startoló lilkek)