Kiváló költési siker a vörös vércséknél

2019.08.07.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén is szép számban költöttek vörös vércsék. A mintegy 90 költőpárból több mint 70 pár az Igazgatóság által kihelyezett költőládákat választotta fészkelőhelyül.

Az előző évekhez hasonlóan a legjelentősebb vörös vércse telepek Körösnagyharsányban (a Nagy-Sziken), Mezőgyánban (Kisgyantén) és Zsadányban (a Szalontai-legelőn) voltak.
A kedvező tavaszi időjárásnak köszönhetően április közepén a legtöbb fészekalj már teljes volt. Annak ellenére, hogy a tél végére megerősödő pocokállomány a fiókanevelési időszakra összeomlott, mégis sok fiókát neveltek fel sikeresen a költőpárok. Érdekesség, hogy a fészekaljak nagysága szűk keretek között mozgott: nem voltak sem kisszámú, sem túlságosan népes családok, a legtöbb pár öt vagy hat fiókát nevelt fel. Csupán néhány esetben találtunk négyfiókás fészekaljat.
Június végén repült ki a fiókák zöme, néhány későbbi, vagy pótköltésbe kezdő párnál július közepére tolódott a kirepülési időszak. Július második felében a fiatal madarak már vígan táplálkoztak a kaszálókon illetve a búzatarlókon. A legtöbb család általában még augusztusban is együtt vadászik, csak később válnak le a fiatalok.

Az állomány egy jelentős része az ősz folyamán délebbre vonul majd, de általános tapasztalat, hogy az enyhébb telek miatt egyre jelentősebb számban telelnek át nálunk. Különösen az elmúlt télen találkoztunk sok vörös vércsével, egy-egy pusztafoltban akár 10-12 madár is volt.

 

A cikk borítóképét készítette: Szakolczai Krisztina (Szitálok)