Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

2024.06.17.

Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

Az óceáni szigetek távol a szárazföldektől általában egyszerűbb ökoszisztémával rendelkeznek, mint egy nagy szárazföld. Azonban nem kivételes dolog, ha e szigeteken olyan alkalomszerű nektárfogyasztók, például madarak vagy hüllők válnak fontos beporzókká, pont a szokványos, sokszínű beporzó-sereg híján, amelyre nem is gondolnánk.

A kanári-szigeteki gyík a mi zöld gyíkjaink vagy fürge gyíkjaink nyaraló rokonai. A képen egy hím látható. Forrás: iNaturalist

A Kanári-szigetek őshonos és csak itt élő növénye a Lotus maculatus, amely a pillangósvirágúak közé tartozó, gyönyörű lángszínű virágokkal ékes faj. A virág súlyosan veszélyeztetett, vörös könyves, igen ritka faj, ezért a Kanári-szigetek önkormányzata igyekszik mindent megtenni a védelmében.

Több helyen ültették is a virágot, azonban nem nagyon akarnak szaporodni ezek a kiültetett tövek. Egy kutatócsoport e növény beporzóit figyelte meg, és végzett kísérletet a virágokkal, hogy kiderüljön, mi miatt nem szaporodnak. Hagyományosan úgy tartják, hogy e faj beporzói madarak, ám eddig egyetlen alkalommal se sikerült ezt megfigyeléssel igazolni.

A virág hatékony beporzásához, ahogy sok más rokon pillangósvirágúnál is, a bibét fedő vékony bőrszerű rétegen át kell jutnia a beporzónak – enélkül csupán önbeporzás lehetséges, ami kevesebb magot, vagy semennyit sem eredményez. A szóban forgó növényfaj esetében egyáltalán nem jönnek létre csíraképes magvak, ha nincs beporzás.

Háziméh és karcsúméh a virágon. A háziméh jól láthatóan a virág tövében turkál – átböki a szájszervével a virágot és kiszippantja belőle a nektárt, beporzás nélkül. A karcsúméh a virág „bejárata” felől érkezik, elvileg képes volna a beporzásra. Forrás: JOURNAL OF POLLINATION ECOLOGY

Most öt helyszínen végeztek vizsgálatokat, egy rakás virágot hálóba csomagoltak úgy, hogy az állatok számára ne legyen elérhető, ezzel kizárták a beporzóit. Ugyanezen a növényen egy csomó másik virág esetében pedig feljegyezték a látogatókat, és azt, hogy vajon azok beporozhatták-e a virágokat.

Tovább az eredeti cikkre…