FUJIFILM aktuális X SUMMIT bemutatón elhangzott új termékek érkeznek!

2023.09.28.

A FUJIFILM aktuális X SUMMIT bemutatóján nem kisebb rendszer, mint a GFX került terítékre. A bemutató alkalmával egy teljesen újragondolt váz, a GFX100 II debütált. Ezzel egy időben pedig 3 új objektív is érkezett, köztük végre a régóta várt TILT-SHIFT objektívek.

A GFX100 II az újonnan kifejlesztett 102MP-es nagysebességű képérzékelővel, a „GFX 102MP CMOS II HS” és a nagysebességű képfeldolgozó motorral, az „X-Processor 5”-el rendelkezik, amely a jelenlegi modellhez képest akár kétszeres jelkiolvasási sebességet biztosít. Ez a GFX sorozat új zászlóshajó modellje, amely jelentős teljesítménynövekedést biztosít a sorozatfelvétel, az AF és a videofelvételek terén.

A GFX100 II kiváló képminőséggel büszkélkedhet a nagy formátumú érzékelő használatának köszönhetően, amely gazdag tónusvisszaadással és erős háromdimenziós megjelenítéssel rendelkezik. Emellett a legújabb nagysebességű képérzékelő a nagysebességű képfeldolgozó motorral párosulva lehetővé tette, hogy a Deep Learning technológiával kifejlesztett AI-alapú témafelismerő AF, valamint az X-H2S esetében kifejlesztett legújabb predikciós AF-algoritmus most először a GFX sorozatba kerüljön. A sorozatfelvételi teljesítmény is javult a jelenlegi 5,0 képkocka/másodpercről 8,0 képkocka/másodpercre , hogy a divat-, reklám- és tájképkategóriáktól a sport- és hírfotózásig szélesítse a műfajok körét, ahol a nagy sebességű teljesítmény elengedhetetlen.

Az új érzékelő használata a videofelvételi teljesítmény jelentős javulását is eredményezte. A fényképezőgép belsőleg 4K/60P 4:2:2 10 bites videót tud rögzíteni, és a GFX sorozatban először támogatja a 8K/30P videót. Emellett új „Video Format” üzemmódokat is kínál a nagy formátumú érzékelő tulajdonságainak kihasználására. A fényképezőgép a foglalatadapteren keresztül érzékeli a felszerelt objektív formátumát, azaz a Premista, a 35 mm-es és az anamorfikus (35 mm-es) objektívet, és optimális beállításokkal rögzíti a videót. Ez sokoldalúan alkalmazkodik a videofelvételhez, amit a megnövelt érzékelőkiolvasási sebesség és a követő AF is kiegészít.

A teljesítménynövelés a rendszer bővíthetőségét is elősegíti. A GFX100 II váza Ethernet-porttal, valamint HDMI Type A és USB-C csatlakozókkal rendelkezik a külső eszközök további csatlakoztathatósága érdekében. A „Frame.io Camera to Cloud” felhőszolgáltatás támogatása és az ATMOS AirGlu™ BT-vel történő időkód-szinkronizálás egyszerűsíti a felhasználók munkafolyamatát.

A képminőség is javult a nem kiterjesztett ISO80 érzékenység és a „REALA ACE” filmszimulációs üzemmód bevezetésével. A hardveres fejlesztések közé tartozik az akár 8 fokozatú öttengelyes, vázon belüli képstabilizátor (IBIS), az 1,0x kereső nagyítás, valamint a 9,44 millió képpontos, nagy nagyítású és nagy felbontású EVF. A fényképezőgépváz új dizájnjellemzői közé tartozik a nagyméretű al-LCD, a megdöntött felső panel és az új textúra. A GFX100 II minden téren fejlődést jelent a jelenlegi modellhez képest, hogy megfeleljen a professzionális fotósok és videósok igényeinek.

Széles látószögű tilt shift objektív

Fejlett optikai kialakítás, amely minimalizálja az aberráció különböző formáit, miközben kiváló képfelbontási teljesítményt nyújt

 • Az objektív 16 lencsetagból áll 11 csoportban, köztük három aszférikus elem, két ED elem és egy Super ED elem. A nagyszabású konfiguráció, amely egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használ elülső elemként, valamint három ED elemet, olyan fejlett optikai kialakítást biztosít, amely kiküszöböli a torzítás és az oldalsó kromatikus aberráció elektronikus korrekciójának szükségességét. A szférikus aberráció, a kóma aberráció és a mezőgörbület a lehető legnagyobb mértékben elnyomott, így még eltoláskor is élesség érhető el.
 • A Fujifilm egyedülálló Nano GI Coating technológiájának alkalmazása mérsékelten szabályozza a törésmutatót a lencse felületén, hogy gátolja a felesleges fényvisszaverődést és csökkentse a szellemképeket és a tükröződéseket, amelyek jellemzően a nagylátószögű objektíveknél jelentkeznek.

Billentő és eltoló mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit a lehető legjobban kihasználják.

 • A ±8,5°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos szög között 0°- 90°-on belül állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.
 • Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás során felhasználhatók.

Kompakt kialakítás, amely figyelembe veszi a könnyű használatot a forgatás során

 • A nagy látószögű objektívek hajlamosak nagyméretűvé válni. Ez az objektív azonban a kb. 85 mm-es képkört lefedő optikai rendszert mindössze 138,5 mm hosszúságban és 1.340 g tömegben tartotta a 16 lencsetag optimális elhelyezésével 11 csoportban, beleértve az aszférikus elemeket és az ED elemeket is. Továbbá egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használnak elülső elemként, hogy az objektív szűrőmenete sokoldalú 105mm legyen, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy különböző szűrőket használjanak a helyzeteknek megfelelően, beleértve a tájképeket is.

Az objektívhez egy kifejezetten hozzá tervezett állványgallér tartozik.  A gallér még elmozdulás közben is segít megtartani a téma helyzetét az objektívhez képest, így megakadályozza a parallaxist, és megkönnyíti a több kép pontos összeillesztését

Közép-teleobjektív

Optikai kialakítás, amely hihetetlen képélességet biztosít

 • Ez az objektív 11 lencsetagból áll kilenc csoportban, köztük egy aszférikus elemmel és két ED-elemmel. Az aszférikus elem szabályozza a kóma aberrációt és a mezőgörbületet, míg az ED-elemek minimalizálják az axiális kromatikus aberrációt. Továbbá, a lencse konfigurációja a rekesz közepénél elnyomja a torzítást és az oldalsó kromatikus aberrációt, így az élesség széltől-peremig tartó élesség érhető el anélkül, hogy elektronikus korrekcióra lenne szükség.
 • Ez az objektív 0,5-szeres maximális nagyítási arányt ér el a közeli fényképezéshez. A felhasználók élvezhetik a szabad fókuszvezérlést a tárgyhoz közelítéssel, ami hasznos a kereskedelmi fotózásban.

Dönthető és eltolható mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit maximálisan kihasználják.

 • A ±10°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos iránytól 0°-90° között állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.
 • Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás során felhasználhatók.

Kompakt kialakítás, amely csökkenti a terhelést a forgatás során

 • Ez az objektív 149 mm-es és 1,255 g súlyú, 72 mm-es szűrőmenettel. Olyan fókuszrendszert használ, amely az elülső csoportot meghosszabbítja, hogy az objektív teljes mérete kompakt maradjon.
 • Nagy figyelmet fordítottak a kezelőrészek kialakítására a rendkívül funkcionális kialakítás elérése érdekében, amely csökkenti a felhasználók terheit a hosszabb forgatás során.

Nagy rekesznyílású fix objektív

A GF55mmF1.7 R WR egy nagy rekesznyílású fix objektív, amelynek normál gyújtótávolsága 55 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 44 mm-nek felel meg). A nagyobb formátum gazdagabb megjelenítési képessége a nagyobb maximális rekesznyílás krémes bokeh-jellegével párosul, így a fő téma kiemelkedik az elmosódott háttérrel szemben. Az objektív gyújtótávolsága az emberi szem látószögéhez közeli látómezőt biztosít a természetes perspektíva megteremtése érdekében. Ezáltal ideális az információdús pillanatképekhez, hogy megörökítse, hogyan viszonyul a fő téma a háttérhez, valamint a portréfotózáshoz, ahol a téma tűéles a gyönyörű bokeh mellett. Az 55 mm-es gyújtótávolság megegyezik a GFX sorozat jellegzetes nagy formátumú érzékelőjének átlóméretével, amelynek méretei 43,8 mm x 32,9 mm. A nagy rekesznyílású GF55mmF1.7 R WR fix objektív a Fujifilm cserélhető objektívek sorának új tagja, amely kihozza a nagy formátumú fényképezőgépekben rejlő lehető legjobb tulajdonságokat.

A GF55mmF1.7 R WR 14 lencsetagból áll 10 csoportban, köztük két ED elemet és két aszférikus elemet tartalmaz, hogy magas szintű képfelbontási teljesítményt és krémes bokeh-t biztosítson. Az objektív optimálisan elhelyezett aszférikus elemekkel rendelkezik, és gazdagon használja a nyolc elemes élességállító lencsecsoportot, beleértve az egyik aszférikus elemet és a két ED-elemet. Ez hatékonyan szabályozza a kromatikus aberráció, a szférikus aberráció és a kóma- aberráció változásait, amikor a fókuszálási pozíció változik, így lágy, krémes bokeh-t és fejlett képfelbontási teljesítményt biztosít, ami a nagy rekesznyílású objektívek jellemzője. Az F1,7-es maximális rekesznyílás és a 10 csoportban 14 lencsetagból álló objektív nagyvonalú összetétele kiegészül a nagy formátumú képérzékelő használatával, így krémes bokeh és fejlett felbontó képesség érhető el. Az objektív normál gyújtótávolsággal rendelkezik, így rendkívül sokoldalúan használható minden felvételi helyzetben. A felhasználók a nagy formátumú érzékelő teljes szépségét élvezhetik a mindennapi pillanatképektől a teljes értékű portréfotózásig terjedő műfajokban, beltéren és kültéren egyaránt.