FotoKlikk Fotós Akadémia I. – online, interaktív szakmai napok: Fókuszban a természet

2022.05.06.

Május 14-én, szombaton, a FotoKlikk megszervezi a hazai legnagyobb, egész napos szakmai napját, 5 szekcióval és 16 előadóval. Az 5 szekciót a szekció témájára szakosodott neves moderátorok vezetik.

Az online és interaktív szakmai napot a fotográfiára, azon belül is a természetre fókuszálják. De ez nem csak a természetfotóról fog szólni, asztrofotózás, ökológia, extrémsportok, történetmesélés adja ki az 5 szekciót, olyan többszörös fotópályázati győztesekkel mint Horvath Esther, Bácsi Róbert László, Kállai Márton, Radisics Milán, Dr. Francsics László és Dr. Kolláth Zoltánt, de sorolhatnánk az összes előadót, hisz mindannyian mesterei szakmájuknak és a fotográfiának.

A 90 perces szekciókban 20 perces előadásokat egy 30 perces kerekasztal követi, majd egy 30 perces kötetlen, nem közvetített Zoom beszélgetés, kérdés-felelet zárja.

A FotoKlikk mindent beleadott és egy mint terjedelmében, mint színvonalában egyedit alkot. Filmstúdió környezetből élőben leadott, látványos, virtuális 3D hátteres, pörgős előadásokat láthatunk, közel 10 órán keresztül miközben rengeteg játék és sorsolások színesítik az amúgy sem szürke adásmenetet.

Már van programod 14-én? Semmi baj, az előadások 7 napig visszanézhetőek!

Az adásokat élőben és utólag 7 napig is megtekinthetik a jegyeket vásárlók, aminek különlegessége, hogy a fotóklubokat vagy családokat is támogatandó csoportos jegy is kapható.

Ahogy Kincses Károly, a FotoKlikk alapítója fogalmazott:

„A FotoKlikk gazdái és robotosai mertek egy nagyot álmodni. Kitalálták és megszervezték az I. FotoKlikk Fotós Akadémiát, melynek elsődleges célja közérthető, sőt szórakoztató módon, jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatva ötleteket adni és hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni a megvalósításukat. Mindezt ráadásul úgy, hogy megpróbálnak egy másfajta, a hagyományos fel- és megosztásokra fittyet hányva szerveződő, újfajta megközelítést, szemléletet képviselni.

És miután jobbára naiv és idealista emberek, ezért rögtön nem is egyet, hanem hármat álmodtak. Az az idea vezérelte őket, hogy a fotográfia egy és oszthatatlan, ha az egyik részéről beszélsz, nem teheted azt a többi rész ismerete nélkül. Állítólag tőlem hallották, hogy olyan, mint természetfotó nincs is, csak fényképezés van, amelyik néha ilyen, néha olyan témákat választ, néha igy, néha úgy közelít a témájához, de a gondolati alap mindnél ugyanaz (kéne legyen). Adott egy technikai eszköz, melynek segítségével bárki létrehozhat a meglevő mellett egy saját, másik világot a képek által, olyat, amiben otthon van, amiben jól érzi magát, amiből és amiért élni szeretne. Többen is azt gondoljuk, hogy a fényképezés pont olyan, mint a világ, összetett, bonyolult, sokféle szempont szerint vizsgálható, de végső soron minden mindennel összefügg benne.

Ezért azt találták ki, hogy az első ilyen fotóakadémiai nap témája a Fókuszban a természet lesz, míg a vélhetőleg és remélhetőleg jövő évi következők az ember és természetes környezete után az ember és épített környezete, majd azt követően az ember és társadalmi környezete témakörben vizsgálódnak. Ha ez sikerül nekik, ha tesznek valamit, hogy az eddigi megcsontosodott kasztosodás, miszerint valaki nem fotográfus, hanem természetfotós, nem fotográfus, hanem fotóriporter, nem fotográfus, hanem néprajzi fényképész, nem fotográfus, hanem alkalmazott fotós, ha szeret meztelen testekből képeket alkotni, akkor aktfotós (és így tovább, sorolhatnám napestig) megszűnjön, szóval, ha valamit lazítanak, bontanak a fotográfia berlini falán, akkor már megérte a sok befektetett munka, idő és pénz. Ők mindenesetre hisznek benne. És én szeretném, ha nem kéne csalódniuk.”

***

A FotoKlikkről: A fotoklikk.hu 2003 óta szolgáltat naprakész információkat fotográfiai eseményekről, a világon elsőként közvetített 2006-ban fotópályázati zsűrizést az interneten és az utána több mint 50 fotópályázat követte. Kiállításmegnyitókat 2010 óta videózza és élőben közvetíti az interneten, melyről több mint 1000 videót tartalmazó Youtube archívuma tanúskodik. A FotoKlikk a fotográfiáért Alapítványt 2006-ban alapította Kincses Károly, kuratóriumi elnöke és alapító főszerkesztője Darányi Zsolt. A fotográfiai portál több mint 13,000 eseményt és 11,000 bejegyzést és 200,000 képet tartalmaz jelenleg. A fotográfiai emlékek megőrzését is végzi, archívumában megtalálhatók korábban működő weboldalak, mint a FotoTV.hu, Fotopiac.hu, Fototipp.hu vagy a fotografus.hu oldalai is.

2006-os alapításakor az alábbi célt tűzte ki maga elé:

Főtevékenysége: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,

A hazai és nemzetközi fotográfia eredményeinek népszerűsítése, ezek dokumentálása, a fényképezéssel kapcsolatos írott, digitális és nyomdai anyagok, fényképek archiválása, tudományos igényű feltárása, csoportosítása, internetes, on-line hozzáférés és kutatás biztosítása, továbbá az egyes fotográfusok, fényképészeti csoportok, alkotóműhelyek ismertségének és elismertségének növelése, képviselete, képeik közvetítése, pályázatok kiírása, bonyolítása, a fényképezés különböző szervezetei, személyei közötti kapcsolattartási lehetőségek szervezése, bonyolítása, A www.fotoklikk.euwww.fotoklikk.hu, webcímeken elérhető honlap segítségével, az informatikai lehetőségekkel élve, együttműködve a Magyar Fotográfiai Múzeummal, a Magyar Fotográfusok Házával és más szakmai szervezetekkel.

További információk:

Program weboldal: https://fotoklikk.eu/ffa1

Esemény facebook oldal: https://www.facebook.com/events/495347418964293

Jegyértékesítési oldal: https://fotoklikk.jegyx1.hu/eloadas/1616/fotoklikk-fotos-akademia

Forrás FotoKlikk