Felmérjük a fekete harkály territóriumokat a Peszéri-erdőben

2020.03.06.

A Peszéri-erdőben számos odúlakó madárfaj költ, köztük a legnagyobb európai harkályfaj, az elegáns tollazatú fekete harkály. A harkályok jellegzetes viselkedésjegyei alapján azonosítjuk a territóriumaikat.

„A Peszéri-erdőben kifejezetten gyakori fekete harkály pontos állományméretét, azaz az itt található territóriumok számát, eddig még nem mértük fel. Az idei tavasz egyik fontos monitoring feladata ezek számának pontos meghatározása” – számolt be Dr. Vadász Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető.

A territoriális madárfajokra jellemző, hogy az élőhelyük egy részét kizárólag 1-1 pár használja, onnan minden más fajtársukat igyekeznek elűzni (pl. a költőhely védelme, vagy akár a táplálékuk védelme érdekében). A territoriális madárfajokat elsősorban a hangjuk alapján (dobolás, territóriumféltő hangok) azonosítjuk be, így határozzuk meg a territóriumok helyét. Hasonló felmérés történt itt a csuszka költőhelyek feltérképezésekor is 2019 őszén.

A fekete harkály ún. elsődleges odúlakó faj, vagyis saját maguk készítik költőodújukat. Ezekben később számos más madárfaj is költhet: leggyakrabban a seregély, de akár a Duna-Tisza közén ritkának számító (azonban a Peszéri-erdőben meglehetősen gyakori) kék galamb is.

Az odúkészítő madárfajok által kialakított odúk rendkívüli mértékben növelik egy-egy erdőállomány mikroélőhely-diverzitását, amely pedig a faj-szintű diverzitás alapja a mérsékeltövi erdőkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a nevelő vágások (illetve az Alföldön napjainkban nem nagyon alkalmazott szálalás) során a mikroélőhelyeket hordozó, úgynevezett biotópfákat mindig meghagyják.

A fekete harkály hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft; az Európai Unió madárvédelmi irányelvének 1. sz.mellékletében is szerepel.

Az információkat köszönjük Dr. Vadász Csabának (természetvédelmi őrkerület-vezető, OAKEYLIFE projekt koordinátor) és Kocsán Gábornak (SZIE MKK természetvédelmi mérnök).

A cikk borítóképét készítette: Kércz Tibor (Dupla fekete)

Fotó: Kalotás Zsolt