Felborult az évszakok rendje Ausztráliában

2020.03.03.

Az ausztrál nyarak már kétszer olyan hosszúak, mint a telek a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés nyomán – derült ki a meteorológiai adatok legfrissebb elemzéséből.

Az Ausztrália Intézet nevű agytröszt által közzétett adatok szerint az ország döntő részén nagyjából egy hónappal lett hosszabb a nyári időszak az elmúlt 20 évben a 20. század közepéhez képest, miközben a téli időszak megrövidült.

„Eredményeink nem előrejelzések egy lehetséges jövőre vonatkozóan. Mindez most történik, a jelenben”

– mondta Richie Merzian, az intézet egyik munkatársa. A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve a feljegyzések kezdete óta.

Elemzésében az intézet összevetette az ausztrál Meteorológiai Hivatalnak az 1999 és 2018 közötti időszakra vonatkozó adatait az 1950-es évek mutatóival. Az eredmények szerint az érintett időszakban 31 nappal tartott tovább a nyár, mint az 1950-es és 1960-as években, míg a téli időszak nagyjából 23 nappal csökkent. Bizonyos területeken, köztük az Új-Dél-Wales állambeli Port Macquarie-ben még drasztikusabb volt a változás: a térségben hét héttel nyúlt hosszabbra a nyár az 1950-es és 1960-as évekhez képest.

A felszíni  hőmérsékleti csúcsok alakulása a 2017-es nyári hőhullám során – Fotó: NASA Earth Observatory / Wikimedia Commons

A változások nyomán 2014 óta az ausztrál nyarak kétszer olyan hosszúak, mint a telek.

„Az a hőmérséklet, amely az 1950-es években még egy normális három hónapos nyári időszakban volt jellemző, ma már november elejétől, vagy közepétől egészen március közepéig tart” – jegyezte meg Merzian.