Ezért a képsorozatért rajong az egész ország

2019.11.20.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina; Fotó: Ljasuk Dimitry

Több mint egymillió ember látta már ezeket a gyönyörű drónfelvételeket a Duna és a Tisza találkozásáról, és most te is megnézheted nálunk.

Elképesztő érdeklődésre tett szert egy a Vajdaságban készült fotósorozat. A képeken a szerb Zalánkemén és Titel közt összefolyó Duna és Tisza látható, amelyet Ljasuk Dimitry amatőr természetfilmes posztolt ki nemrég létrehozott filmes közösségi oldalára.

DJI_0065

A ködben úszó, szemben látható Zalánkeménnél a Duna 1215 folyamkilométernél tart. A Duna teljes hossza 2850 km, amit mindig a tengeri torkolattól visszafelé számolunk, azaz a Duna-Tisza találkozásánál a Duna 1635 km-t tett meg a forrásától számítva eddig a pontig

Amikor utoljára néztük 10 ezer kedvelés és 7 ezer megosztás volt a poszton, és több mint egymillióan látták már a képeket. Sanszos, hogy ezek a számok tovább fognak nőni, és lehet, ez lesz az idei év legnézettebb fotósorozata.

De, hogy miért lett ilyen népszerű ez a poszt?

Próbált ő is rájönni, és azt gondolja, az egyik oka az, hogy ez egy olyan terület, amelyről nagyon kevés fotó készült eddig, légifelvétel pedig egyáltalán nem.

Arra számítottam, hogy kap 100-200 lájkot meg néhány megosztást, ehhez képest több mint egymillió embert ért el a poszt.

Ő se gondolta volna, hogy ilyen népszerű lesz ez a képsorozata, hiszen eddig sokkal több embert ért el vele, mint az összes eddigi videójával összesen, amelyekkel pedig hónapokat dolgozott. Ezekkel a kisfilmekkel egyébként már több díjat is nyert, a legbüszkébb természetesen a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon elért sikereire, amelyeket a Tisza-tavi kalandok sorozatáért, a Hortobágyon készült darvas anyagáért, és egy spontán szemétszedős akcióját bemutató videójáért kapott.

Dimi szerint a másik oka annak, hogy ilyen sokan kedvelték és megosztották ezt a képanyagát az lehet, hogy nagyon sok magyar szerette volna látni ezt a helyet, mert akihez közel áll a Tisza meg a Duna, az a két folyó találkozását is látni szeretné, vagy ábrándozik róla évek óta.

Én gyerekkorom óta arról ábrándoztam, hogy lássam ezt a helyet.

Ő is most jött rá, hogy sokkal közelebb van a Duna és a Tisza találkozásának pontja, mint gondolta, ugyanis Budapestről autópályán 3 és fél óra alatt ide lehet utazni. Könnyen megvalósítható cél, nagyon szép hely és sok mindent tartogat egy magyar számára. Talán ettől is lett ekkora a népszerűsége.

DJI_0083

Jobb oldalon a Tisza, bal oldalon a Duna. Azt hiszem ez egy különleges találkozási pont

Dimi nem profi fotós, tisztában van vele, hogy ezeknél a képeknél sokkal jobbakat lehet készíteni a helyről. Nem is ezzel a szándékkal érkezett ide, csupán felmérte a terepet, ugyanis nyáron vissza akar térni ide forgatni, amikor már zöld lesz minden. A magasból jól fel tudta mérni, hogy majd hol lehet csónakázni, fürdeni, hol milyen felvételt érdemes majd készítenie, ezért is készültek ezek a fotók. Egyébként a majd itt forgatott kisfilm része lesz egy sokkal nagyobb szabású filmnek, a jövőre készülő, teljes Tiszát bemutató filmjének, amelyben egészen a forrástól a Fekete-tengerig szeretné végigkísérni a víz útját.

A képsorozat értéke mellett szól, hogy Dimitry a képek mellé érdekes és hasznos információkat is írt. Például az is kiderül, hogy az 500 fős Zalánkemén faluban termálforrás is van, a környék tele van almafa ültetvényekkel, és állítólag itt terem a világ legfinomabb almája is. Sőt, egy legenda szerint Attilát, a hunok vezérét is erre a helyre temették 3 koporsóban.

Egyébként nagyon kevés elérhető és friss anyag van erről a helyről, és mivel őt is érdekelte, utánaolvasott, ez is az egyik oka amúgy annak, hogy mindenképpen szeretne készíteni egy kisfilmet erről a különleges helyről, hogy minél több ember megismerhesse.

DJI_0116

Szent Nicolas-templom. A faluval szemben lévő szigeteken kecskék legelnek, ahogy a löszfalak tetején is. Egy jópár évvel ezelőtti népszámlálás szerint a faluban 8 magyar is élt-él itt. A lakosok 72%-a szerb, 16%-a horvát, 3%-a szlovák, 1%-a magyar. Az 500 fős faluban termálforrás is van, sőt egy várrom is a löszfal tetején.

A készítés körülményeiről annyit mesélt, hogy még hajnalba ment ki a helyszínre, Zalánkeménre, ahonnan a drónt elindította, de ekkor még teljes köd volt. Úgy három és fél órát várt mire kisütött a nap, és felszállt valamennyire a köd. A hosszú várakozás közben ücsörgött és sétálgatott fel-alá az utcákon, és azt érezte, a helyiek lehet azt gondolták valami rosszban sántikál. Szerencsére végül nem került kellemetlen szituációba az itt lakókkal és sikerült elkészítenie ezeket a képeket, amelyeket így most ti is megnézhettek.

Két bónusz képet is kaptunk Dimitől, amelyek nincsenek benne az általa kiposztolt bejegyzésben. Íme!

DJI_0107

Zalánkemén egy várrom is található.

DJI_0154

Madárfa a Dunában.