Ezerszer gyorsabban tűnnek el állatok, mint az ember megjelenése előtt

2020.03.02.

Norvég kutatók szerint az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, és az állatok az ember megjelenése előtti korokhoz képest ezerszer gyorsabban tűnnek el. A fajvédelmi programokkal azonban hatékonyan lassíthatók a folyamatok – hangsúlyozták.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csupán mintegy 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították.

Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el – mondta el Bokma. Az információk alátámasztják számos kutató elméletét, mely szerint

a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.

Jelenleg mintegy 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 év során 187 faj halt ki, és sok továbbinak csökkent az állománya.

Számításaik során az oslói kutatók figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Bokma és kollégái elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között.

Folmer Bokma egy eurázsiai bagollyal (Uhu, azaz Bubo bubo), amely veszélyeztetett faj Norvégiában – Fotó: titan.uio.no/Bjarne Røsjø

Felsőbb – azaz rosszabb – kategóriába került 361 faj, populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén – mondta Bokma. Kiemelte ugyanakkor a kutatás pozitív üzenetét: kiderült belőle ugyanis, hogy

a fajvédelmi projekteknek jelentős hatása van.

Ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya mintegy 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – hangsúlyozták a szakértők.