Ezeket a szemeteket ne dobja a szelektívbe!

2019.08.29.

A háztartási hulladékunk szortírozásával sokat tehetünk a környezeti erőforrások megóvásáért és a természet tisztaságáért – azonban vannak megtévesztő hulladékok, amelyeket bár jó szándékkal, de teljesen feleslegesen teszünk a szelektív szemétgyűjtőkbe.

Az Origo a BBC cikke alapján listát készített azokról a hulladékokról, amelyeket a szelektívbe dobva csak felesleges munkát adunk a hulladékfeldolgozó rendszernek.

Ha nem szeretnénk ezekkel a termékekkel  növelni az otthonunkból kikerülő kommunális hulladék mennyiségét, érdemes elgondolkozni a lehetséges alternatíváikon, vagy amikor lehetséges, egyszerűen lemondani a használatukról.

  • Sárga cetlik: Ezek a kis felragasztható papírcetlik segíthetnek a teendőink listájának kezelésében, de a ragadós papír nem újrahasznosítható. A ragasztócsíkon lévő ragasztót ugyanis nem mindig lehet eltávolítani az újrahasznosítási folyamat során, ezért sok feldolgozóközpontban nem is veszik át azokat.
  • Fogkrémes tubus: A fogkrémet, a napozókrémet és az egyéb összenyomható tubusokat nehéz újrahasznosítani, mivel ezek különféle anyagokat tartalmaznak, amelyeket az újrahasznosító üzemek nem tudnak szétválasztani és feldolgozni.
  • Üvegpoharak: Az üvegedényekkel ellentétben az üvegpoharak és egyéb hőkezelt edények nem újrahasznosíthatók, mivel más az olvadáspontjuk, mint az általános üveghulladéknak.
Fotó: pixabay.com
  • Papírnyugták: A fényes, hőpapírra nyomtatott anyagok nem újrahasznosíthatók, mert biszfenol A (BPA) vagy biszfenol S (BPS) nevű anyaggal vannak bevonva.
  • Chipses zacskók: A chips csomagolása és más fémezett műanyag fóliatermékek nem újrahasznosíthatók a hozzájuk tapadó zsíros ételmaradék miatt. A chipsek csomagolóanyagai azonban külön eljárással újrahasznosíthatók, ha ezeket a szennyeződéseket eltávolítják. Egy egyszerű teszttel eldönthető, hogy egy ilyen zacskó újrahasznosítható-e: ha összegyűrés után visszanyeri eredeti méretét, azt nem lehet újrahasznosítani.
  • Saláta-csomagolóanyagok: A konyhakészre készített saláták csomagolása nem mindig újrahasznosítható, mert elkészítésükhöz gyakran különféle műanyagokat kombinálnak, amelyek megnehezítik azok szétválasztását és feldolgozását.
  • Vatta, köztük a sminkeltávolító vatták: A vatta és a sminkek eltávolítására szolgáló vatták nem újrahasznosíthatók. A 100 százalékos pamutgyapjú hozzáadható a komposztáláshoz, de csak akkor, ha azt nem használták fel a smink eltávolítására, vagy itatták át vegyi anyagokkal.