A kerti zöldhulladékkal is bánjunk felelősen!

2020.05.11.

Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van – figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park.

A kerti munkák során keletkező zöldhulladék gyakran a természetben köt ki. Ártatlan dolognak tűnik, pedig az értékes természeti területeken nagy károkat tud okozni. A száraz gallyak, levelek ugyanis fokozottan tűzveszélyesek, a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok pedig akár öngyulladáshoz is vezethetnek.

Ráadásul a zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket.

A nemzeti park szakemberei folyamatos küzdelmet folytatnak az invazív fajokkal, és számos kerti dísznövény is az! Így például a fügekaktusz, a selyemkóró, az aranyvessző, a bálványfa, a zöld juhar stb. A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit.

A zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények – mint pl. hóvirág, csillagvirág, fekete kökörcsin, agárkosbor – is lapulhatnak arra várva, hogy előbújhassanak.

Fotó: www.knp.hu

Akinek van rá helye a kertben, inkább komposztáljon! A komposztálással értékes humuszhoz jutunk, a talaj termékeny, a növények egészségesek lesznek. Ráadásul a humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, így a klímaváltozás hatásait is segít csökkenteni.

A helyben komposztálás nem mindenkinek megoldható, de a legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre.