A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják – állapította meg egy új kutatás.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett „tiszta állomás”, mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá.

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között, és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát, és megállapították, hogy egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek.

Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta: a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak. „Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya” – fogalmazott.

A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak. Az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt, és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödrük: csak körbe-körbe mozognak egy végtelen ciklusban – véli Allen.