Ez a pillanat lett a világ legjobb természetfotója

2019.10.17.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: Wildlife Photographer of the Year, Koncz Miklós, Koncz-Bisztricz Tamás

Átadták a világ legjobb természetfotóinak járó díjakat a legnívósabbnak számító angol Wildlife Photographer of the Year pályázatán. Mutatjuk az idei év zseniális győztes képeit, és a magyarok kiváló eredményeit, amelyek között egy nagyon fiatal fotós alkotása is feltűnik.

Az idén 55. alkalommal megrendezett Wildlife Photographer of the Year (WPY) természetfotó-pályázat díjátadóját október 15-én tartották a londoni Természettudományi Múzeumban. Ahogy az eddigi években is, egy elegáns vacsorával egybekötött gálaest keretében osztották ki a díjakat a világ legjobb természetfotósainak. Idén abszolút győztesnek, azaz az Év Természetfotósának a kínai Yongqing Bao-t választották A pillanat című képéért, amelyen egy himalájai mormota és egy tibeti róka élet-halál harcának jelenetét láthatjuk. A két állat arcáról minden leolvasható, Yongqing fotójának címe pedig nem is lehetne kifejezőbb, hiszen sokszor egy pillanat alatt dől el, hogy az élet vagy a halál lesz-e a folytatás.

Yongqing Bao: A pillanat – Abszolút győztes és Emlősök kategória megosztott győztes

Yongqing Bao fotója egyébként az Emlősök kategóriájában indult, ahol megosztott első helyet kapott. A másik győztes a német Ingo Arndt lett Kiegyenlített meccs című fotójával. Ez a szintén remekül elkapott pillanat egy guanaco és egy puma harcát mutatja, ami csupán négy másodpercig tartott, a különleges patás pedig ezúttal szerencsésen megúszta a támadást, hiszen sikerült elmenekülnie.

Ingo Arndt: Kiegyenlített meccs – Emlősök kategória megosztott győztes

Wildlife Photographer of the Year esetén a képek elbírálásánál, nemcsak az esztétikum a döntő, hanem a fotó mondanivalója, háttértörténete is kiemelt szerepet kap. Az idén 100 országból beérkezett 48 130 fotó közül előbb kiválasztották a 100 legjobbat, majd ezekből emelték ki a 15 felnőtt és 3 ifjúsági kategória győztes képeit. Ebben a versenyben az első helyezések után nem rangsorolnak, viszont minden kategóriában kiemelnek további képeket, amelyek Highly Commended elismerést kapnak.

Az idei évben is megválasztották a korcsoportonként elosztott három ifjúsági kategória abszolút győztesét is, ezúttal az Év Ifjú Természetfotósa az új-zélandi Cruz Erdmann lett, aki a 11-14 évesek kategóriájában indult. Éjszakai ragyogás című fotóján egy nagyúszójú kalmár látható. Ezek a páratlan víz alatti élőlények elképesztő módon tudják változtatni a bőrükön látható mintákat és színeket, amely a párválasztásban segíti őket. Cruz a fotót egy az apjával tett éjszakai merülés alkalmával készítette Indonézia északi partjainál.

Cruz Erdmann: Éjszakai ragyogás – Ifjúsági kategória abszolút győztes 

Az első helyezettek, mindig mondanak valamilyen beszédet, és amikor Cruz Erdmann-t színpadra hívták, a fiatal fiú elmondta, mennyire szerencsésnek érzi magát, hogy ebben a komoly, változásokkal teli korszakban élhet, hiszen fiatalként természetfotóival talán még nagyobb hatással lehet az emberekre, és így sokkal többet tehet a jövőért.

És ha már a fiataloknál tartunk, az első örömhír, hogy ugyanebben a 11-14 éves kategóriában Koncz-Bisztricz Tamás Highly Commended elismerést kapott az Egy ködös éjszaka című képéért. Bár Tomi már 15 éves, a pályázat leadásának idején még ebbe a korcsoportba tartozott. Ez az az európai tölgyfát ábrázoló fotó, amelyet az október eleji cikkünkbe még nem mertünk bemutatni emiatt a verseny miatt. Akkor Tomi önálló kiállításának megnyitóján jártunk Csongrádon, amelyen a most kiemelt fotó is a falon lóg. Aki szeretné élőben is megnézni Tomi képeit, az még év végéig megteheti.

Koncz-Bisztricz Tamás: Egy ködös éjszaka – 11-14 évesek kategória Highly Commended elismerés

A Wildlife Photographer of the Year pályázaton szintén Highly Commended elismerést kapott Potyó Imre, akinek csillagvirágos képét emelték ki. A Növények és gombák kategóriában indult fotó ezúttal a Tavaszi látomás címet kapta, amely nemrég a spanyol MontPhoto pályázatán is hasonlóan jól szerepelt. Imi harmadszor jutott ki a WPY pályázatra, 2016-ban kettő, 2017-ben egy fotójával került be a legjobbak közé.

Potyó Imre: Tavaszi látomás – Növények és gombák kategória Highly Commended elismerés

A harmadik magyar fotós, akinek képe Highly Commended értékelést kapott, Máté Bence lett. Ő az, aki nemcsak a magyarok között a legsikeresebb pályázó ezen a versenyen, hanem magának a WPOTY-nek is a legeredményesebb fotósa az összesített ranglista szerint. És ő az egyetlen, aki mind az ifjúsági, mind a felnőtt kategóriában abszolút győztes tudott lenni, utóbbi címet 2010-ben kapta meg. Idén a Fotóriport kategóriában sikerült magas elismerést szereznie ezzel a nagyon erős témájú fotójával, melynek címe Fájdalmas finomság. A kép eléggé sokkoló, ugyanis levágott lábú békákat láthatunk rajta. A békacombfogyasztás áldozatait sajnos sokszor élve csonkítják meg és dobják vissza a vízbe meghalni. Ezt a fotót még nem láthattuk tőle, de ugyanebben a témában, csak egy másik képpel, a World Press Photo pályázatán megnyerte a természetfotó kategóriát.

Máté Bence: Fájdalmas finomság – Fotóriport kategória Highly Commended elismerés

A magyarok közül még egy érdekes eredmény született, ugyanis a WPOTY-nek van egy közönségszavazása is, amelyre egyetlen magyarként Tökölyi Csaba jutott be kócsaglábas fotójával. A LUMIX People’s Choice Award-ra 25 kép került be és ezekre lehet szavazni még 2020 február 4-ig. Ha neked is tetszik Csaba fotója, akkor kattints ide és szavazz!

Tökölyi Csaba: Köntös – LUMIX People’s Choice Awardra beválogatott 

A magyarok közül Potyó Imre és Koncz-Bisztricz Tamás utazott ki és vett részt a díjátadón, valamint a magyar természetfotózást a naturArt elnöke, Fáth Péter képviselte.

Potyó Imre, Koncz-Biszticz Tamás és Fáth Péter a díjátadón

A díjátadót az előző évekhez hasonlóan a londoni Természettudományi Múzeum aulájában, a Hintze Hallba tartották, aminek egyik legjellegzetesebb látványeleme a plafonról lelógatott óriásbálna csontváza. Idén viszont egy másik gigantikus dekoráció is leereszkedett a magasból, a Holdra szállás 50. évfordulója előtt tisztelegve egy hatalmas Hold is ott lebegett a résztvevők feje fölött.

A díjátadó helyszíne, a londoni Természettudományi Múzeum aulája, a Hintze Hall a hatalmas óriásbálna csontvázzal és gigantikus Holddal

Sikerült elérnünk Tomit még Londonban, hogy meséljen nekünk az átadóról és a hozzá kapcsolódó számtalan kapcsolódó eseményről. Érthető módon, a világ legrangosabb természetfotó-pályázatát hatalmas érdeklődés kíséri, így sajtótájékoztatóból és kötelező protokoll rendezvényből nem volt hiány. Idén először egy rendhagyó eseményre is sor került, ugyanis a brit környezetvédelmi miniszter, Zac Goldsmith a díjátadó másnapján egy fogadáson gratulált a minisztérium által kiválasztott 18 kép szerzőjének. A verseny 100 legjobb fotóiból emelték ki ezeket, függetlenül attól, hogy felnőtt vagy ifjúsági kategóriában indultak. Egyedüli magyarként Tomi is bekerült ebbe a szerencsés 18-ba, így szerdán 14 órakor őt is várták a szigorúan védett és híres Downing Street 10-be, a miniszterelnök hivatalos rezidenciájára. Mivel valóban szigorú biztonsági előírások vannak itt, belépéskor mindent le kellett adniuk, telefont, esernyőt, fényképezőgépet, így erről most fotót nem tudunk mutatni, a hivatalos képekre pedig még várni kell.

A híres híres Downing Street 10., a brit miniszterelnök hivatalos rezidenciája

És vajon miért rendezték ezt a fogadást? Pontosan nem tudtuk meg, de Goldsmith beszédéből, amelyben a klímaváltozásról és a fajok egyre gyorsabb kihalásáról beszélt, az derült ki, hogy nagyon fontosnak tartja a természetfotósok munkáját, hiszen ők azok, akik képeik segítségével a természetet és környezetvédelmet közelebb tudják vinni az emberekhez.

Egyébként a kedd esti díjátadó beszédeinek is ez volt a legmarkánsabb mondanivalója. A természetfotók ugyanis segítenek felhívni a figyelmet a természeti értékek fontosságára. Valamelyik kép a meglévő problémákat ábrázolja és közvetíti az emberek felé, más képek pedig a természet szépségének és egyediségének bemutatásával igyekszik megtenni mindezt.

Természetesen a legjobb képekből egy kiállítás is nyílt a múzeumban, amit a díjazottak már megnézhettek, a nagyközönség viszont csak október 18-tól látogathatja meg egészen 2020. május 31-ig. Hasonlóan a szeptemberben megnyílt londoni asztrofotó kiállításhoz itt egy speciális, hátulról megvilágított technikával kerülnek bemutatásra a világ legjobb természetfotói. A kiállítást egyébként később a világ más városaiban is bemutatják. A helyszínen pedig azt lehetett hallani, hogy elvileg Magyarországra is tervezik elhozni, de ezek még csak tervek, meglátjuk sikerül-e.

Potyó Imre hátulról megvilágított fotója a kiállításon

Ahogy más nemzetközi versenynél lenni szokott, album is készült a legjobb fotókból. Az viszont szokatlannak tűnhet nekünk, hogy a pályázathoz kapcsolódóan mekkora merchandising társul. Ugyanis a legjobb képek fotóival megszámlálhatatlan terméket gyártottak le, van köztük hűtőmágnes, képeslap, szemüvegtok, bögre, póló, párna, de még zokni is, sőt, plüssállatok garmada várja a szuveníréhes közönséget. Tominak hála, ezt is meg tudjuk most mutatni nektek.

Az eladott ajándéktárgyak után a fotósok bizonyos százalékban részesülnek a bevételből, így bár furcsának tűnhet ez a bazár, így valamennyi pénztámogatáshoz jutnak a nem épp alacsony költségvetésű hobbijukhoz

Tökölyi Csaba kócsagos fotója mágneses könyvjelzőkön

Természetesen ahhoz, hogy felhasználhassák ilyen célokra ezeket a fotókat, egy hivatalos papíron kellett hozzájárulniuk a fotósoknak, de ez nem volt kötelező

Tomi egyébként nagyon élvezi a kintlétet, ugyanis a sok protokollesemény mellett jut idő a hatalmas Hyde Parkban is lófrálni, amely tele van madarakkal, mókusokkal, és természetesen ezt ki is használja. Folyamatosan fényképez, amit a Természettudományi Múzeum igazgatója, Sir Michael Dixon is kiszúrt, akivel még hétfőn ismerkedtek meg.

Koncz-Bisztricz Tamás a Természettudományi Múzeum igazgatójával, Sir Michael Dixonnal (balra), és az indiai Soumil Rathival, aki a 10 év alattiak kategóriájában kapott Highly Commended elismerést (jobbra)

Végül mutatunk még nektek pár győztes fotót a pályázatból, ha az összes győztes és kiemelt képre kíváncsi vagy kattints ide.

Alejandro Prieto: Another Barred Migrant – Fotóriporter kategória 1.helyezett

Luis Vilariño: Creation – Földi környezetek kategória 1.helyezett

Max Waugh: Snow Exposure – Fekete-fehér kategória 1. helyezett

Ripan Biswas: Face of Deception – Állatportré kategória 1. helyezett

Shangzhen Fan: Snow-Plateau Nomads – Állatok a környezetükben kategória 1. helyezett

Riccardo Marchegiani: Early Riser – Ifjúsági kategória 15-17 évesek korosztály 1. helyezett

Thomas Easterbrook: Humming Surprise – Ifjúsági kategória 10 év alattiak 1. helyezett