Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet

2020.09.10.

A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.

A müncheni székhelyű BayWa AG egyre több és egyre nagyobb mezőgazdasági és napenergiát termelő, úgynevezett agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert épít ki Európában. A legutolsó nagy projektjük a kontinens eddigi legnagyobb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberichben – írja az agrarszektor.hu.

A holland Wageningeni Egyetemmel együttműködve a német cég azt szeretné alaposabb vizsgálatoknak alávetni, hogy

hogyan lehet a termőföldekre telepített napelemeket eredményesen és hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével.

A BayWa AG szerint a mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárástól, és közben részt vehetnek az éghajlat védelmében és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében azáltal, hogy zöldenergiát állítanak elő.

Fotó: BayWa AG

Az AgriPV park 10 250 napelemből áll, és egy 3,2 hektáros málnaföldet fed le, és annyi áramot termel, amivel körülbelül 1250 háztartást lehet ellátni zöldenergiával. A napelemek alatt háborítatlanul nőhet és teremhet a málna.

A projekthez a BayWa kifejlesztett egy félig átlátszó napelemet, amely az alatta levő málna számára a növekedéshez elég fényt engedett át, de közben meg is védte a növényeket a szélsőséges időjárási jelenségektől, mint például a jégverés, a hevesebb zivatarok és a közvetlen napfény.

A BayWA AG a következő négy AgriPV-projektje részeként azt is vizsgálja, hogy a nappanelek alatt történő termesztés mennyire megvalósítható más bogyós gyümölcsöknél, például ribizlinél, áfonyánál, szedernél és epernél. A német cég a panelek alatti időjárási viszonyokat, valamint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését szenzorokkal fogja vizsgálni. Emellett együttműködik alma- és körtetermesztőkkel is, hogy további gyümölcsöket vonhasson be a kísérleti projektjeibe.

A cél az, hogy tovább népszerűsítse az AgriPV-technológiát, és hogy bemutathassa, hogy ez az innováció javítja a gyümölcsök minőségét, csökkenti a víz elpárolgását a földekből, valamint a gyümölcstermesztéssel járó költségeket is.