Esőből energiát

2020.02.11.

A Hongkongi Városi Egyetem kutatói olyan cseppalapú generátort fejlesztettek ki, amely a jövőben akár fontos szerepet is kaphat a megújulók között. A generátor ugyanis egy térvezérlésű tranzisztorhoz hasonlóan azonnal képes meglepően nagy energiát előállítani, amint érintkezik a vízcseppel. 

„Kutatásaink szerint egyetlen 100 mikroliteres (egy mikroliter a liter egymilliomod része) csepp víz 15 centiméteres magasságból leengedve akár több mint 140 volt feszültséget is képes lehet előállítani, és ezzel 100 kisebb LED-lámpát is táplálni lehet” – idézi  Vang Cuankajt, az egyetem gépészmérnök-professzorát a quibit.hu.

generátor azonnali teljesítménysűrűsége az 50,1 watt/négyzetmétert is eléri, és a kutatók szerint azok a más struktúrában épült generátorok, amelyekkel korábban kísérleteztek, az ezzel előállítható energiának csak az ezredrészét voltak képesek elérni.

Nagy reményeket fűznek az esőenergiához is – Fotó: Pixabay

A szerkezetben egy alumíniumelektródát és egy politetrafluoroetilén (vagy PTFE) réteggel bevont indium-ón-oxid elektródát is találni, és amikor az utóbbi felületét csepp éri, a két elektróda között „hidat képezve” zárt áramkör jön létre. A technológia nemcsak egy-egy cseppet, de akár a folyamatos esőzést is kezelni tudja, mivel ilyen esetben az elektromos töltés felhalmozódik.

A találmány egyelőre gyerekcipőben jár, hiszen száz LED-lámpa megvilágítása ugyan látványos fejlődés, de még messze van attól, hogy folyamatos áramellátást tudjon biztosítani.

Vang és társai abban reménykednek, hogy a jövőben számos olyan felületen hasznosítani lehet majd a cseppenergiát, amelyen folyadék és szilárd anyagok érintkeznek. Így akár a hajótesteken, az elektromos csónakokon, az esernyőkön vagy akár még az ásványvizes palackokban is el lehetne helyezni energia előállítására képes szerkezetet, de a háztetőkön is kiegészítené a napelemeket az esőből energiát nyerő generátor.