Erdélyi klímaváltozás: algásodik a Szent Anna-tó, bajban vannak a fenyvesek, sivatagosodik Temesvár

2019.12.01.

A 20. születésnapját ünneplő Transindex által szervezett kerekasztal-beszélgetésről számolt be a Maszol.ro, ahol a klímaváltozás Erdélyt érintő kérdéseiről beszélgettek.

Elhangzott, hogy a klímaváltozás globális kérdés, Erdélyt is érinti: a hideg, ködös Csíki-medencében egyre kevesebb a csapadék, nincs légmozgás, ezért a megbetegedések is gyakoribbak. A Szent Anna-tó algásodik, fokozatosan szaporodnak el körülötte a kártékony szúnyogok. A fenyvesek nem bírják a savas esőt, Temesvár környéke pedig nagy valószínűséggel elsivatagosodik – derült ki a kerekasztalon.

A Szent Anna-tó felülnézetből – Forrás: a Szent Anna-tó Facebook-oldala

A beszélgetést moderáló Bognár Zoltán szerint a klímaváltozás voltaképpen azt jelenti, hogy elismerjük a probléma meglétét, és „aki erre nyitott, az zöldnek nevezhető”, mert nem ignorálja a környezeti kérdéseket. A beszélgetésre Bartók Blanka éghajlatkutatót, Hartel Tibor ökológus kutatót, Korodi Attila volt környezetvédelmi minisztert, képviselőt, és Márk-Nagy János ökológust hívták meg.

A szakemberek szerint nem modern jelenség, hogy az emberi közösségek nem racionálisan gazdálkodnak az erőforrásaikkal, és helytelenül viszonyulnak a környezetükhöz. Az egyik kulcskérdés a szén-dioxid légköri jelenléte, amely a földtörténet során jelentősen ingadozott: az általa produkált üvegházhatás következtében az atmoszféránk aktuális állapota a 10 ezer évvel ezelőtti éghajlathoz hasonlítható.

A cikk itt folytatódik tovább a maszol.ro-n.