A faültetés önmagában kevés – az erdőket kell helyreállítanunk

2020.05.29.

A károsult ökoszisztémák visszaállítása sokat segíthetne a klímaváltozással és a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos veszélyek kezelésében.

A természeti környezet visszaállítása nemcsak a biodiverzitás egyre súlyosabb méretű szegényedését állítaná meg, egyúttal elősegítené a talajokban és tengerekben a széntárolási képesség növelését – mutat rá az Agroinform.

Az erdők helyreállítása révén kétharmadával lehetne csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést, egyszersmind a globális felmelegedést is mérsékelni lehetne. Ezeket a célokat csak természetes, biológiailag komplex és önfenntartó erdők helyreállításával lehet elérni.

AZ ERDŐK HELYREÁLLÍTÁSA ÉRDEKÉBEN:

  • Kerülni kellene a csak egy fafajra alapozott erdőtelepítést.
  • A természetes tőzeglápok kiváló széntárolóknak számítanak, így a klímaváltozás mérséklésében is fontos szerepet játszanak.

Az ép tőzegláp fontos szerepet játszik a szén körforgásában – Fotó: shutterstock.com

  • Sajnos az európai tőzeglápok a lecsapolás, a tőzegkitermelés, -égetés miatt súlyosan károsodtak. Kiszáradnak, és szén-dioxid-elnyelőből kibocsátóvá válnak.
  • A tőzegterületek helyreállításával ugyanakkor vissza lehetne állítani azok szénmegkötő képességét.

Erdők Berlin körül. Képesek leszünk megteremteni az egyensúlyt a természetes és mesterséges környezet között? – Fotó: shutterstock.com

A természetes ökoszisztémák helyreállításával a légkörből több szén-dioxidot lehetne megkötni, az áradások és a tengerparti erózió mértéke csökkenne, az erdőtüzek kockázata visszaszorulna, az ivóvízkészletek megőrzése, az emberi egészség és jóllét, egyáltalán a gazdasági növekedés is könnyebben biztosíthatóvá válna.  A természetes életközösségek regenerációjában fontos szerepet játszhat az EU 2020 után (post-2020) biodiverzitás stratégiája.