Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

2020.05.29.

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak – többek közt sólymok, baglyok és rétisasok – szervezetében amerikai tudósok.

A Közép-floridai Egyetem (UCF) tudósainak új tanulmánya, amely igazolta a műanyag jelenlétét és mennyiségét is, az Environmental Pollution című tudományos folyóiratban jelent meg.

A ragadozó madarak egy jól működő ökoszisztéma kulcsfontosságú szereplői, az emésztőrendszerükben felhalmozódó műanyagdarabok mérgezéshez, éhezéshez és kimúláshoz vezethetnek. „Ha a csúcsragadozók populációja vagy egészségi állapota változik, az befolyásolja a táplálékláncban alattuk álló állatok, organizmusok és élőhelyek körülményeit” – mondta Julia Carlin, a tanulmány vezető szerzője, az UCF biológia szakos végzős hallgatója.

A mikroműanyagok a ceruza hegyénél kisebb szemcsék, amelyek nagyobb tárgyak – ruhaanyag, a szépség- vagy más ipar számára készült textilek – darabolódásával keletkeznek – Fotó: shutterstock.com

Először az 1960-as években észlelték, hogy műanyagszemcsék kerültek az állatok emésztőrendszerébe, de csak a 2010-es években került a figyelem középpontjába a probléma. A ragadozó madarakat eddig nem vizsgálták tüzetesebben, részben védett státuszuk miatt.

Carlin és kollégája a floridai Maitland ragadozómadár-központjával együttműködve jutott adatokhoz. A központban sebesült ragadozó madarakat gyógyítanak. A központban 63 madár gyomortartalmát vizsgálták meg, amelyek vagy holtan érkeztek az intézménybe, vagy befogadásuk után egy napon belül elpusztultak.

A vizsgált ragadozók mindegyikében találtak mikroszemcséket, a 63 állatban összesen majdnem 1200 műanyagdarabkát.

A leggyakoribb típus, a szemcsék 86 százaléka mikroszál volt, mely nagyrészt mosógépekből leengedett víz révén kerül a környezetbe. Korábbi tanulmányok halak, tengeri madarak és planktonevő gerinctelenek bélrendszerében találtak mikroműanyagokat, újabban pedig több jelentés szólt cetekről, amelyek több kilogramm műanyag tárgy felfalásába pusztultak bele.

A tanulmányban többek között a halászsasok érintettségét vizsgálták – Fotó: shutterstock.com