Élethosszig károsítja a zaj a kismadarakat

2024.05.07.

Már a tojásba is behallatszik az a környezeti zaj, amellyel például az utak forgalma miatt folyamatosan szembesülnek a madarak.

A fényszennyezés fogalmát lassanként megismeri a világ, ám kevésbé köztudott, hogy a zajok is szennyezik a környezetet. Mi, emberek olyan szinten hozzászoktunk a minket folyamatosan körbevevő hangrengeteghez, hogy észre sem vesszük – azonban a szervezet így is reagál rá. Nincs ez másképp az élővilág más tagjai körében sem. Évtizedek óta tudjuk, hogy a városlakó madarak éneke eltér ugyanazon fajok vidéki tagjainak énekétől, de talán ismertebb a tengeri élővilágra, pl. cetekre kifejtett hatás.

Egy újonnan, a Science hasábjain közzé tett kutatási eredményben arról számolt be egy ausztrál vezetésű nemzetközi kutatócsoport, hogy a madarakat már a tojásban, embrióként és frissen kikelt fiókaként is károsítja a környezeti zaj.

A kutatók zebrapintyekkel végeztek vizsgálatokat, és arra jutottak, hogy a zajban felnövekvő madarak visszamaradtak a fejlődésben, és élethosszig tartó hátrányokat szenvedtek el. Az eddig is világos volt, hogy a madarak párválasztását hátráltatja a zaj, és azt is tudtuk, hogy így a fiókákkal is nehezebben kommunikálnak a madárszülők, ám eddig nem volt ismert, hogy ez a zaj közvetlen hatásához köthető-e.

Tovább az eredeti cikkre…