Éjszaka is munkára foghatjuk a napelemet

2020.06.18.

A napelem nem új keletű találmány, de az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztatja a tudósokat, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Most már olyan napelemek is léteznek, amelyek éjszaka is áramot termelnek. 

Charles Fritts amerikai feltaláló 1883-ban készítette el az első napelemet. A fotovoltaikus berendezésénél félvezető szelént vont be vékony aranyfilmmel, amivel már áramot tudott előállítani. Ez akkor még csak nagyjából 1 százalékos hatékonysággal működött, míg a ma használatos napelempanelek már körülbelül 20 százalékos hatásfokkal üzemelnek.

A technológiai fejlődés a 19. század óta töretlen és rendkívül dinamikus. Olyannyira, hogy a közelmúltban már sikerült olyan napelemet kifejleszteni, ami már éjszaka is képes áramot termelni.

Fotó: Shutterstock

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Jeremy Munday egy korábbi elgondolásra alapozva  ugyanis olyan napelem-prototípust fejlesztett ki, amely képes éjszaka is 50 W/m2 energiát előállítani.

Találmányát a „fordított napelem” névvel illette, mégpedig azért, mert míg a hagyományos panelek a fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják, addig az új szerkezet a környezetében napközben felhevült tárgyak által az éjszaka leadott hőjét fogja munkára. Az új típusú napelem újfajta gyártási technológiát is megkíván a felhasznált alapanyagok tekintetében, ugyanakkor a működési alapelv megegyezik a hagyományos napelemekével. Ez az innovatív megoldás a nap 24 órájában munkára fogható, így megteremthetővé válhat a jövőben az egyensúly a napszakok között a hálózati energiaellátásnál.

Az így előállított energiamennyiség egyelőre nem felel meg a szigetüzemű rendszereknél akkumulátorokban eltárolható és éjszaka felhasználható kapacitásokkal, de a fejlesztés mindenképpen egy újabb jelentős mérföldkövet jelent a napelem-történelemben.