Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat

2019.12.16.

A Vörös-tenger partján lévő izraeli fürdőváros felvette a harcot a szeméttel: a strandok látogatói a jövőben semmilyen eldobható csomagolást nem vihetnek magukkal a partokra, legyen az műanyag, alumínium, kartonpapír vagy papír. Eilat példáját hamarosan egy földközi-tengeri település is követheti.

A partokon működő éttermek és bódék nem adhatnak vendégeiknek szívószálat, műanyag evőeszközöket vagy tányérokat, sem műanyag zacskókat és más csomagolásokat. Csak a műanyag palackok jelentenek kivételt.

Aki a tilalom ellen vét, azt a város döntése szerint akár 730 sékel (62 ezer forint) megfizetésére is büntethetik.

Eilat népszerű turisztikai desztináció – Fotó: visualhunt.com

A rendelet még a belügyminisztérium engedélyére vár, hogy érvénybe léphessen.

A hulladék nemcsak csúnya látvány a partokon, hanem veszélyt is jelent az állatokra a szárazföldön és a vízben egyaránt – indokolták meg a döntést az eilati hatóságok.
„Eilat egyedülálló természeti kincsekkel rendelkezik, melyeket minden szempontból védenünk kell” – mondta Meir Jizchak, Eilat polgármestere.

A környezetvédők üdvözölték az „útmutató” döntést. Mivel Izraelben nincs erre vonatkozó országos rendelet, a fürdővárosok maguk kezdeményezték a csomagolási hulladék elleni harc felvételét. Eilat után hamarosan a földközi-tengeri Herzlija is tiltó rendeletet hozhat.