Egyre jobban érdeklődünk a környezetbarát építőanyagok iránt

2019.08.18.

Az elmúlt öt évben közel négyszeresére nőtt azoknak a lakossági építtetőknek a száma, akik hajlandók megfizetni a környezetbarát építőanyagok árát. A jelentős növekedés oka, hogy zárult az olló: változott az emberek véleménye, és az árak is elérhető közelségbe kerültek – derült ki egy felmérésből.

A Mapei Kft. idén júliusban 1100 lakossági építtető megkérdezésével megismételte környezetbarát építőanyagokról szóló online felmérését. Az emberek és az építőanyag-piac is megváltozott az elmúlt öt évben.

Ami nem változott, hogy

mindenki (97 százalék) fontosnak tartja, hogy az általa felhasznált építőanyag környezetbarát legyen.

Fotó: Pixabay

Ugyanígy egyöntetű (96 százalék) a megkérdezettek véleménye abban, hogy elméletben inkább választana környezetbarát terméket egy hagyományossal szemben.

A cég ügyvezetője, Markovich Béla szerint azért a gyakorlat kicsit más. Bár hivatalos adat nincs, tapasztalataik szerint ma átlagosan 20-30 százalékkal magasabb a környezetbarát építőanyagok ára.

Ezt a 20 százaléknál magasabb árat a megkérdezett építtetők 41 százaléka fizetné meg. Öt évvel ezelőtt még csak 11 százalék adta volna meg a környezetbarát építőanyagok árát.

Igény akkor is lett volna rá, azonban lényegesen magasabb, 30-50 százalék között volt az árkülönbség.

Ám nemcsak az árkülönbség mérséklődött, hanem egyre fontosabb szempont a környezetvédelem. Öt éve a megkérdezettek 36 százaléka lett volna hajlandó legalább 20 százalékkal többet áldozni környezetbarát anyagokra. Ma 41 százalék, ami kismértékű, 5 százalékos emelkedést mutat. Nem változott, 15 százalék azoknak az aránya, akik nem vagy alig adnának többet környezetbarát építőanyagért.

„Ez egy kedvező folyamat. A környezetvédelem felértékelődésével érezhetően nő a környezetbarát építőanyagok iránti kereslet, amire egyre több gyártó reagál. Ha a trend ilyen ütemben fokozódik, öt év múlva általánossá válik a környezetbarát építőanyagok használata” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.