Egyedülálló albumban a dunavirág kérészek világraszóló története

2021.06.25.

A dunavirág tömeges pusztulását okozó fénycsapda felfedezésétől a megmentésüket szolgáló innovatív védőeszköz kiépítéséig meséli el a fehér kérészek történetét Dr. Farkas Alexandra és Potyó Imre A dunavirág fénybörtöne címmel most megjelent könyve. A tartalmában és megjelenésében egyaránt különleges kiadvány világszínvonalú természetfotókkal illusztrálva mutatja be a kérészek lenyűgöző rajzását és a hazai természetvédelem egyik sikertörténetét.

A dunavirág kérészek néhány órás repülése az egyik legizgalmasabb téma, amivel egy természetfotós és egy kutatócsoport találkozhat. A langyos vízfolyás, a vízben tükröződő csillagos éjszaka, a mindent elborító vízirovarok gigantikus tömege minden képzeletet felülmúl.

Egyik alkalommal milliós, csaknem egy órán át mozgó rovarfal, máskor csak néhány száz egyed finom tánca varázsolja a hangulatot. A most megjelent albumban az elmúlt csaknem egy évtized hazai és nemzetközi díjat nyert fotóit gyűjtöttük egy dunavirág-csokorba, összefűzve a témát érintő legújabb hazai kutatási eredményekkel” – mutat rá Potyó Imre, az Év Természetfotósa és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, akinek fotói, előadásai és írásai már sokakat hoztak közel a természethez.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években egyre többen voltak kíváncsiak a dunavirág kérészek július-augusztusi násztáncára, amely 2012 óta a vízminőség javulása és a táplálékkínálat bővülése miatt újra megfigyelhető a Duna teljes magyarországi szakaszán. A védett kérészek elterjedése azonban egy korábban nem ismert összetett ökológiai fénycsapda felfedezését is magával hozta, a kivilágított hidak környezetében ugyanis dunavirágok milliói pusztulnak el a fényforrások vonzó hatása és a rovarok számára vizet utánzó aszfaltút miatt” – magyarázza Dr. Farkas Alexandra, a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa.

A nívós nemzetközi fotópályázatokon díjazott képek és a közérthető magyarázatok különleges mixtúrája a lenyűgöző nyári rajzásoktól a kérészeket védő fénysorompó kiépítéséig mutatja be az olvasó számára a dunavirágok sikertörténetét. A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával most megjelent album nívóját ráadásul tovább emeli, hogy a dunavirágok védelmét zászlójára tűző kutatócsoport tagjai is szerepelnek benne a témához kapcsolódó tudományos eredményeikkel.

A könyv kapható webshopunkban: A dunavirág fénybörtöne