Drámai tempóban olvadhatnak Grönland legnagyobb gleccserei

2020.11.24.

Egy dán–brit kutatócsoport szerint az eddigi legpesszimistább előrejelzéseknél is gyorsabban olvadhat Grönland három legnagyobb gleccsere, amelyek elegendő fagyott vizet tartalmaznak ahhoz, hogy 1,3 méterrel emeljék a világ tengereinek szintjét.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a kutatócsoport történelmi felvételeket és más adatok seregét használta ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyi jéggel lett szegényebb a Jakobshavn Isbrae, a Kangerlussuaq és a Helheim gleccser a 20. században. A kutatók kimutatták, hogy a Jakobshavn Isbrae több mint 1,5 trillió tonna jeget veszített 1880 és 2012 között, míg a Kangerlussuaq és a Helheim 1,4 trilliót, illetve 31 milliárdot 1900 és 2012 között. A jégolvadás több mint nyolc milliméterrel növelte globálisan a tengerek szintjét – írták a kutatók.

Shfaqat Abbas Khan a dán Műszaki Egyetem részéről elmondta, hogy a műholdas megfigyelések előtti időkben készült fényképek segítettek a kutatóknak a múlt század jégveszteségének megállapításában.

„A 19. és 20. századi történelmi mérések fontos információkat tartalmazhatnak, amelyek jelentősen javítják az előrejelzéseket”

– magyarázta az AFP francia hírügynökségnek. 2000-ig a tengerszintek emelkedését az olvadó gleccserek és az óceánok melegedő vizének tágulása okozta.

Grönlandi gleccserolvadások 1880 és 2018 között – Fotó: nature.com

Az elmúlt két évtizedben azonban a világ legnagyobb jégmezői, a grönlandi és az antarktiszi vált a tengerszint-emelkedés legnagyobb forrásává.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése szerint 2100-ra mintegy 30-110 centiméterrel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásától függően. Az IPCC kibocsátási forgatókönyve szerint, ha semmit nem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal növekszik az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a három gleccser olvadása 9,1-14,9 milliméterrel emelné a tengerszintet. A brit és a dán kutatók tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy ez a hőmérséklet-növekedés négyszerese a 20. századiénak, amikor a három gleccser már nyolc milliméterrel növelte a tengerek szintjét.

„Alábecsülték a legpesszimistább forgatókönyvet. A jégveszteség háromszor-négyszer nagyobb lehet a korábban becsültnél a három gleccser esetében” – mondta Khan.

Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával csaknem 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig.