Dósa László négy éve pályázik aktívan a Varázslatos Magyarország természetfotós kategóriáiban, eddig 41 pályázaton vett részt 177 fotóval. De Laci nemcsak a természetfotós tevékenységével tűnt ki.

Két éve hirdettük meg először „Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetvédelmi akciónkat, amely arra hívja a VM természetbarát és fotós közösségét, hogy az ország nemzeti parkjait járva olyan természetvédelmi feladatokat lássanak el, melyekkel hozzájárulnak a helyi növény- és állatvilág életének egyensúlyához. Amikor meghirdetettük az első akciónkat a Hortobágyra, Laci volt az első jelentkező. 2019 első legmelegebb tavaszi napja volt, amikor is órákon át odúkat készítettünk és helyeztünk ki a Pusztán. Az ország tíz nemzeti parkjába szerveztük meg akciónkat, és Laci mind a tíz programra jelentkezett. Velünk volt perzselő melegben vagy süvítő szélben, legyen szó könnyebb munkákról, források megtisztításáról vagy akár a legkeményebb, száz kilós tájékoztató tábla hegytetőre való felcipeléséről, mindezt mindig kedvesen és jókedélyűen. Szeretnénk a Varázslatos Magyarország teljes csapata és a magyar nemzeti parkok nevében Lacinak megköszönni lelkesedését és áldozatos munkáját! Természetesen nem feledkezünk meg az összes többi résztvevőről sem, aki akár egyszer vagy kilencszer résztvett az akciókon és munkájával segítette a nemzeti parkok életét, köszönjük mindenkinek!

De adjuk át a „terepet” Lacinak, aki természetfotós munkásságáról készítettünk egy válogatást, gyönyörködjetek képeiben, és olvassátok el, hogyan emlékszik vissza Laci az elmúlt évek fotós és természetvédelmi kalandjaira.

„2017-ben kezdtem pályázni a VM-re, főleg madár fotókat készítek, kedvenc helyeim a Jászság, Hortobágy és Kiskunság. 2019-ben legnagyobb meglepetésemre egy jégmadaras képemet tartották érdemesnek arra, hogy egy nagy plakátra kinagyítva fogadja a látogatókat.

Épp egy szalakóta lesben ültem, aznap nem volt nagy aktivitás, átpörgettem a híreket, milyen idő várható stb., akkor láttam a VM felhívását a “Ma egy fészek, holnap az óceán!” természetfotós-természetvédelmi akciójáról, amire azonnal jelentkeztem!

Az első utunk Hortobágyra vezetett, ahol madárodúkat készítettünk, illetve újítottunk fel, majd ki is helyeztünk a közeli kiserdőbe. Munka közben és egész nap Szilágyi Attila volt a házigazdánk, aki bemutatta a tájegység jellegzetes növény és állatvilágát, kitért arra is, milyen hatással van a madarak vonulására és fészkelési szokásaira a klímaváltozás.

Már akkor is egy lelkes a természetet szerető csapat jött össze, amely a következő rendezvényeken még jobban összekovácsolódott, együtt cipeltük fel a domboldal keskeny ösvényén a kihelyezésre kerülő információs táblát, vagy izzadtunk a tihanyi gejzírkúpok megtisztításán, majd később elhagyott bányában denevéreket fotóztunk és láthattuk hogyan futnak, repülnek a fiatal túzokok a pótmamájuk után!

Napközben a velünk levő természetvédelmi szakemberek lelkesen meséltek a hivatásukról, kalandjaikról, a munkánkért minden alkalommal hatalmas ismeretanyagot, tudást, tapasztalatot adtak cserébe. Elhatároztam, ha lehetőségem engedi, részt veszek ezeken a rendezvényeken, mert ezzel is hozzájárulhatok a természeti értékeink megóvásában.

Remélem jövőre folytatjuk!”

Dósa László természetfotós

Útban a vércse odúk kihelyezéséhez a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Nézzétek meg az akciókon készült kisfilmeket is: https://vm-magazin.hu/temak/vm-fajbook/ma-egy-feszek-holnap-az-ocean/