Daróczi nyulai verhetetlenek – ismét ők lettek a világon az elsők

2019.09.28.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Pálvölgyi Krisztina / TM; Fotó: Daróczi Csaba, Cewe Photo Award

Majdnem félmillió kép közül lett a legjobb Daróczi Csaba Nyusziugrás című fotója a CEWE fotópályázatának Természet kategóriájában. Cikkünkből megtudhatod a nyuszik sikerének titkát.

A világ legnagyobb számú pályázatot befogadó versenyét, a CEWE Photo Awardot, 2 évente rendezik meg, ennyi idő áll rendelkezésére a fotósoknak, hogy éljenek a nevezés lehetőségével. Érdemes, mert a pályázat nyertesei között idén 250 000 eurót osztottak szét, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a világon rengetegen ismerhetik meg így a beküldött képeket. A pályázatra 18 év feletti amatőr és professzionális fotósok is nevezhettek, és aki beküldött képet, az egyben jótékony célt is szolgált, hiszen minden pályamunka után 10 eurócentet adományozott a CEWE a szegény és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítését végző Nemzetközi SOS Gyermekfalvaknak.

A verseny díjátadóját szeptember 26-án tartották egy lenyűgözően szép épületben, a bécsi Természettudományi Múzeumban, egy Oscar szintű díjátadóra emlékeztető, elegáns gálavacsora közben. A negyedszer megrendezett pályázatra több mint 448 000 kép érkezett be 45 460 pályázótól. Ez több mint a duplája az előzőnek, 2017-ben ugyanis „csak” 183 ezer alkotást érkezett be, ami már akkor is hatalmas szám volt, hiszen a legnívósabb nemzetközi fotópályázatok pár tízezres nevezése eltörpül e mellett. Daróczi Csaba 10-15 beküldött képét egyáltalán nem tartotta esélyesnek a nagyszámú pályázat és az igen magas minőségi szint miatt, hatalmas meglepetés volt számára is, hogy a meghirdetett 10 kategória közül a Természet kategóriát megnyerte ezzel a fekete-fehér üregi nyulas képével.

Daróczi Csaba: Nyusziugrás – Természet kategória 1. helyezett

Csaba nyulas témájával már többször találkozhattunk, legutóbb az orosz Arany Teknősön nyert velük abszolút győzelmet, de a német Glanzlichter fotópályázaton is elsők lettek civakodó nyulai. Legelőször pedig tavasszal, a magyar Varázslatos Magyarország fotópályázaton láthattuk őket, segítségükkel hatodszor nyerte meg azt a versenyt. De mi a titka nyulainak? Megkerestük, hogy meséljen erről.

Az üregi nyulak sorozatához 2018 márciusától októberig járt ki Bócsára, egy borókás, homokbuckás területre. Ez alatt az időszak alatt 72 alkalommal volt kint a reggeli órákban, mert olyankor voltak a legjobbak a fények egy sötét hátterű, ellenfényes témához, amelyben az üregi nyulakat fotózta, így az ugrálástól, verekedéstől felverődő homok is szépen látszik és egy különleges hatást ad a fotóknak. Megkérdeztük, vajon a most nyert fotója-e a kedvence ebből a sorozatból, de kiderült, hogy nem. A kedvence a már korábban megismert színes Háború és béke című kép, amivel korábban, a már említett orosz pályázaton is nyert.

Háború és béke – Daróczi Csaba kedvenc fotója az üregi nyulas sorozatából

Egészen pontosan augusztus 15-én készült ez a fotó, és sose fogja elfelejteni, amikor aznap hazatért a fotózásból, családjának mondta is, hogy ez lesz az a kép, ami mindent vinni fog. Eddig ez be is bizonyosodott, de vajon mi a helyzet a mostani győztes képpel? Ennek is érdekes sztorija van, ugyanis Csaba a sorozatából elküldött 20 képet barátjának, Kerekes István elismert fotóművésznek, és ő volt az, aki ezt a képet választotta ki, mint abszolút nyertes esélyest, ebben a fekete-fehér és ilyen képkivágású verzióban. Úgy tűnik, jó szeme volt ehhez, mert első helyezést elérni majdnem félmillió kép közül, nagyon nagy eredmény.

Daróczi Csaba veszi át első helyezésért járó nyereményeit a CEWE díjátadó gáláján

Csaba azt is elmondta, hogy képeit soha nem a díjak reményében készíti. Őt magát a fotózás izgalma hozza lázba, az, hogy kint lehet terepen, itt a nyulak esetében is egyszerűen élvezte a helyzetet, ahogy figyelhette ezeket a szeleburdi állatokat. Persze azért az is motiválja, hogy minél jobb képet sikerüljön készítenie, de nem a díjakon gondolkodik ilyenkor.

CEWE fotópályázat díjátadójakor egy kiállítás is nyílt a legjobb képekből. A falra természetesen felkerült a 10 kategória legjobbja, valamint a pályázat során havi nyerteseket is hirdettek, így 13 hónap 3-3 legjobb képe is kiállításra került.

Daróczi Csaba a kiállított, díjnyertes fotója mellett

Idén az abszolút győztes fotót, az Állatok kategóriában is első helyezett, német Ina Schieferdecker készítette erről a helyes mókusról, ahogy egy szál levendula mögé bújik.

Ina Schieferdecker: Aki bújt, aki nem játék egy ürgével – Abszolút győztes fotó, Állatok kategória 1. helyezett

Csaba a díjátadó kapcsán még elmesélte, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy magától Yann Arthus-Bertrandtól vehette át díját, aki a pályázat zsűrijének elnöke volt. Yann egy világszinten elismert fotós és környezetvédő, elsősorban légi fotói tették ismertté. Több világhíres magazinnak dolgozott már, és 1991-ben létrehozta a világ első légi fotó ügynökségét. De hosszú ideje foglalkozik a Föld sorsával, jövőjével, amelyekről könyveket, filmeket is készített már szép számmal, GoodPlanet néven pedig egy alapítványt is létrehozott, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezeti ártalmakra. A díszvacsorán egyébként Csaba legnagyobb örömére a vele szomszédos asztalnál ült.

Daróczi Csaba és Yann Arthus-Bertrand az átadó helyszínén, a gyönyörű bécsi Természettudományi Múzeumban

Két éve is volt már kategóriagyőztese a pályázatnak, akkor Dudás Ágnes Építészet kategóriában lett első.

De most lássuk a többi idei győztes! Íme egy kis ízelítő a pályázat legjobbjaiból!

Annemarie Berlin: Egyensúly – Utazás és kultúra kategória 1. helyezett

Cosmin Stan: Misztikus tájak – Tájképek kategória 1. helyezett

Jose Antoine Costa: Inszomnia III. – Építészet és infrastruktúra kategória 1. helyezett

Alice Van kempen: A kabát – Humor kategória 1. helyezett

Cihan Karaca: Kenyérhajó – Étel kategória 1. helyezett

Anders Andersson: Az úszómedence – Hobbi és szabadidő kategória 1. helyezett

Thorsten Becker: Ugrás – Sport kategória 1. helyezett

Janusz Nadolski: Mindennapi élet – Emberek kategória 1. helyezett