Cserebökényben már javában költenek a gulipánok

2020.05.26.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén a napokban felmértük a költésbe kezdett gulipánokat és gólyatöcsöket.

Mindkét faj hagyományosan a sekély vizű, szikes tavakon, időszakos vízállásokon költ. A csapadékviszonyok nagyban befolyásolják a költőállományok nagyságát. A kevesebb csapadékot hozó években szinte kizárólag a korábbi szikkasztók és lecsapolt tavak biztosítanak megfelelő körülményeket a költésükhöz.

Térségünkben 2020. február végén, március elején megfelelő mennyiségű csapadék hullott, azonban ezt követően május közepéig sok helyen alig 30 mm eső esett. A korábban kialakult sekély vizű élőhelyek sorra kiszáradtak. Így örömteli volt, hogy a Cserebökényi-puszták madárvédelmi területen május 20-ig 16 pár gulipán kezdett költésbe.

A gulipán egy kis talajmélyedésbe többnyire négy tojást rak, a fiókák 22-24 nap múlva kelnek ki. Az idén megfigyelt költőpároknál május közepén keltek ki az első fészekaljak. A fiókák fészekhagyók, a szülők 35-42 napos korukig, a röpképességük eléréséig védelmezik őket.

A gólyatöcsök az idei csapadékviszonyok miatt a megmaradt kisszámú, alkalmas élőhelyen kezdtek fészkelésbe. Május közepén sok pár még csak foglalta a területet. A gulipánok és a gólyatöcsök felmérését többször elvégezzük a költési időszakban, hogy minél pontosabb képet kapjunk a költőpárok számáról.

A szikes medrekben maradt tocsogók szélén néhány pár kis lile is költött. Az első lilefiókák már kikeltek. Egy alkalommal megfigyeltük, ahogy egy kis lile négy fiókájára felügyelt a kotló gulipánok között.

A cikk borítóképét készítette: Daróczi Csaba (Hétalvók)

Fotó: Őze Péter