Kezdőlap Klímavédelem Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön

Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön

Fotó: unsplash.com

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint az új rekord megszületésében szerepet játszott a klímaváltozás.

A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi legmelegebb júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek – idézi a szervezet honlapja alapján az MTI.

Ezzel az idei a legmelegebb július volt a feljegyzések kezdete óta, egyben a legmelegebb az összes hónap közül.

A 20. század 15,8 Celsius-fokos globális júliusi felszíni (szárazföldi és tengeri) átlaghőmérsékletét 0,93 fokkal haladta meg az idei július. Az északi féltekén a szárazföldi felszíni hőmérséklet minden korábbi júliusinál magasabb volt, a példátlannak számító 1,54 fokkal meghaladva a korábbi, 2012-es rekordot.

A NOAA 142 éve méri a Föld hőmérsékletét. Az amerikai ügynökség Európában a második legmelegebb – a 2010. júliusival azonos, és csak a 2018. júliusitól elmaradó – júliust mérte, Ázsiában pedig a mérések kezdete óta a legmagasabb júliusi hőmérsékletet. Mérései szerint 2021 júliusa egyaránt a 10 legmelegebb július hónap között volt Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában és Óceániában.

A Trafalgar tér szökőkútjainál hűsölő londoniak 2021. július 21-én, amikor a brit meteorológiai szolgálat kiadta története első hőségriasztását Nagy-Britanniára – Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) augusztus 5-én azt közölte, hogy a tavalyival karöltve az idei a harmadik legmelegebb július volt a világban a mérések kezdete óta. A C3S adatai szerint Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. A két szervezet mérései között gyakran vannak kisebb eltérések.
Az eddigi adatokból a NOAA azt a következtetést vonta le, hogy 2021 egésze várhatóan a tíz valaha mért legmelegebb esztendő között lesz.

Exit mobile version