Az Év Fája 2019: a sajmeggy

2019.10.21.

A sajmeggyet nem tartják különösebben számon természetvédelmi, erdészeti, vagy erdei haszonvétel szempontjából, pedig mindhárom területen fontos szerepet tölt be. A fa termése sok madár-, rovar- és emlősfaj kedvelt tápláléka, így az erdei ökoszisztémában is jelentősége van, írja Bojtos Ferenc a csemete.com oldalon.

sajmeggy vagy pipaszármeggy (Prunus mahaleb) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, amelyet török meggynekszagos meggynek és mahaleb meggynek is neveznek. A latin fajnév (mahaleb) arab eredetű, jelentése: édes illatú, ami virágainak illatára utal.

A fajjal általában elegyfaként találkozhatunk, nem önálló erdőalkotó, ám a magyarországi középhegységekben viszonylag elterjedt. A napos, sziklás tetők és oldalak jellemző növénye, főként az alsó lombkoronaszint alkotója. Ahol a fényre törhet, ott ritkán a 10 m-es magasságot is elérheti.

A virágai fehérek, aprók és nagyon kellemes, édes illatúak. Termése ugyancsak pici, csupán borsószem nagyságú. Íze nem túl kellemes, önmagában nehezen élvezhető, kesernyés, fanyar, gyümölcshúsa vékony, szinte csak a csonthéjas mag tölti ki a termést.

Sok madár, rovar és emlősfaj kedvelt tápláléka, így az erdei ökoszisztémában a táplálékhálózatban is fontos szerepet játszik. Bő nektártermő képessége a beporzó rovarok egyik fő célpontjává teszi a májusi virágzási időszakban.

A beérett terméseket ravasz módon teszik emberi fogyasztásra alkalmassá, ugyanis kesernyés íze miatt elsősorban likőrök készítésére használják fel.

Fotó: Csemete Egyesület

Fája sűrű textúrájú, jól faragható és illatos, így korábban a pipák egyik fő alapanyaga volt, valamint egyéb használati eszközöket és dísztárgyakat is készítettek belőle. Faipari felhasználhatósága miatt korábban erdészeti előállítása is létezett, de ezt a nagyüzemi típusú erdőgazdálkodás jórészt kiölte.

A természetszerű erdőkezelés egyik alapelve ugyanakkor a biodiverzitás fenntartása, így az elegyes telepítések fontos színezőelemeként a haladó szellemű erdészeteknél megvan a létjogosultsága.

A mezőgazdaság, pontosabban a gyümölcskertészet is igényt tart rá, jó növekedési erélyű és gyökérképző képességű fajként a különféle nemesített meggy- és cseresznyefajok vad alanyaként szolgál.

Frissen vágott faanyagának és leveleinek magas kumarintartalma van, amely gyógyszerek hatóanyagaként is használható. Kis mennyiségben véralvadásgátló hatású a K-vitamin felvételét blokkoló hatása miatt, nagy mennyiségben viszont már károsítja a májat.

A cikk borítóképe: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127523 (Virágzó sajmeggyfa)