Gyönyörű film a darvakról

2019.11.27.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Tóth Judit; Fotó: Filmdzsungel Stúdió

Javában benne járunk a daruvonulás időszakában, aki siet, a Dél-Alföldön még elcsípheti az ősz egyik legszebb természeti eseményét. A darvakról tavaly egy lenyűgöző magyar természetfilm is készült, ami nemcsak szép, de sok-sok érdekességet is elárul ezekről a fenséges madarakról. Mostantól Youtube-on is elérhető.

A szürke (vagy közönséges) daru a világ egyik legnagyobb, röpképes madárfaja, évezredes vándorlási útvonalainak egyike Európa közepén, Magyarország felett vezet.

Ősszel a legjelentősebb hazai pihenőhelynek számító Hortobágyon akár 150-160 ezer daru is időzhet egyszerre.

A Filmdzsungel stúdió Darumadár fenn az égen című természetfilmjében nemcsak a hazai pihenőhelyeken készült felvételeket láthatunk, de a film készítői a költőhelyeken és az egyik fontos telelőhelynek számító Izraelben is forgattak. A filmben ritkán látott felvételek is vannak, például fészkelő darvakról és frissen kikelt, pelyhes fiókákról.

A filmből számos érdekességet megtudhatunk a fajról, például azt, hogy a mi szürke darunk mellett még 14 másik darufaj is él szerte a Földön, Ausztráliától Afrikán át Észak-Amerikáig. A szürke daru 15-20 évig is élhet, ez idő alatt negyvenszer teszi meg a fészkelő- és a telelőterület közötti több ezer kilométert. Ez összesen több mint 100 ezer kilométert jelent, ami annyi, mintha 2,5-szer megkerülné a Földet.

A sikeres vonulás kulcsa a darvak hatékony kommunikációjában és megbízható információ átadásában rejlik, ezért is halljuk folyamatosan a hangjukat repülés közben. Sajnos, az emberi tevékenység a darvak életét is megnehezíti. Egyre kevesebb a fészkelésre alkalmas vizes élőhely, a fejlett mezőgazdasági gépeknek köszönhetően pedig egyre kevesebb a földeken elhullajtott kukoricaszem, ami fontos táplálékforrás a darvak számára.

Aki élőben szeretné látni ezeket a gyönyörű madarakat, még csatlakozhat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett darulesekhez. A kardoskúti Fehér-tavon éjszakázó darvak száma már elérte a 15 ezret, s várhatóan a következő napokban is tovább növekszik, egyik napról a másikra akár 5-6 ezerrel is nő az egyedszám.

A hónap utolsó darulese november 30-án lesz. További információkat a kmnp.hu oldalon találnak.