Az algával működő bioreaktor 400-szor több szén-dioxidot köt meg a fánál

2019.09.25.

Az algák szén-dioxid-elnyelő képességét már régóta vizsgálják, de csak az utóbbi években sikerült eljutni odáig, hogy bevessék őket az üvegházhatású gázok ellen. A Hypergiant Industries most egy olyan bioreaktort gyártott alga felhasználásával, amely 400-szor annyi szén-dioxidot képes megkötni, mint egy fa.

„Az algában az a csodálatos, hogy nagyon olcsó, és könnyű termeszteni. Legfőképp napfényre, szén-dioxidra és vízre van szüksége” – mondta a Fast Companynek Ben Lamm, a Hypergiant vezérigazgatója. Az Eos Bioreactor névre hallgató szerkezetet úgy tervezték, hogy városi környezetben lehessen hasznosítani, akár otthon vagy az irodában is.

A bioreaktor a Chlorella vulgaris nevű mikroalgával működik, amely több szén-dioxidot tud elnyelni bármelyik másik növénynél.

A jövőben fontos szerepe lehet az algával működő biroreaktornak – Fotó: Hypergiant Industries

A gép csőrendszerében és 200 literes víztartályában elhelyezett algának így már csak a bepumpált levegőre és egy kis mesterséges fényre van szüksége ahhoz, hogy beinduljon a fotoszintézis, és vele a szén-dioxid megkötése.

A mesterséges intelligenciás technológiákkal foglalkozó cég becslései szerint a gép évente két tonna szén-dioxidot képes megkötni a levegőből, amit aztán később felhasználható bioüzemanyagként ad ki magából.

Az Eos hatékonyságáról a gépi tanuláson alapuló szoftver gondoskodik, amely a fénybeállításokat, a hőmérsékletet és a pH-értékeket is folyamatosan felügyeli és optimalizálja. Egyelőre prototípusok készültek el, de a Hypergiant 2020-ra szeretné piacra dobni a terméket, és majd a gép terveit is nyilvánossá teszik, hogy mások is ihletet kapjanak hasonló berendezések gyártásához.