Átnyaraló darvak Kardoskúton

2019.08.20.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található fokozottan védett kardoskúti Fehér-tó és környéke a Dél-Tiszántúl – és Európa – egyik legjelentősebb őszi daru gyülekező- és pihenőhelye. E rendkívül kecses mozgású és jellegzetes hangú madarakkal azonban egyre gyakrabban találkozhatunk nyáron is a területen.

A daru korábban gyakori fészkelőnek számított Magyarországon, elsősorban az alföldi vízjárásos helyeken telepedett meg előszeretettel. A XIX. századi vízrendezési munkálatok, a mocsarak lecsapolása következtében megfogyatkoztak a fészkelésre alkalmas, háborítatlan területek, ennek köszönhetően fokozatosan eltűnt hazánkból, az 1900-as évek óta jellemzően csak átvonul az ősi vándorútnak számító Tisza-vonal mentén.

A darvak az őszi vonulás idején általában egy-két hónapot töltenek nálunk októbertől november végéig, de az utóbbi években egyre több madár át is telel, sőt évről-évre egyre több átnyaraló madarat figyelhetünk meg a hazai vizes élőhelyeken, így a kardoskúti Fehér-tónál és környékén is. Itt jelenleg 90-100 példányból álló csapat tartózkodik. A terület jellegéből adódóan kiváló táplálkozó- és pihenőhelyet biztosít a madarak számára.

Őszi nagy gyülekezésükre november hónapban számíthatunk. Jellegzetes alkonyati behúzásuk felejthetetlen pillanatokat, életre szóló élményt ad. Ekkor a madarak nagy tömegben – akár több ezer madár együtt – érkeznek a környező gyepekről, mezőgazdasági területekről, hangos krúgatásuk messziről jelzi közeledtüket. A Fehér-tó sekély vize biztonságot nyújt számukra a ragadozókkal szemben, egészen a hajnali kihúzásig, amikor is újra nagy csapatokba verődve elhagyják a területet, hogy táplálék után kutassanak.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is szakember vezetésével élhetjük át ezt a csodát november hónap minden szombatján, amely program során megismerkedhetünk a darvakkal, a vadludakkal és az őszi puszta további érdekességeivel, látványosságaival. Ennek részleteiről később adunk hírt honlapunkon.

A cikk borítóképét készítette: Bíró Gergely („Párban„)