Átadták Afrika legnagyobb szélerőművét

2019.07.30.

A napokban átadták Afrika eddigi legnagyobb szélerőművét Kenyában. A 680 millió dollárból megvalósult beruházás komoly szerephez juthat Kelet-Afrika legdinamikusabban fejlődő gazdaságában.

A 365 szélturbinát magában foglaló létesítményt Kelet-Afrika egyik legérdekesebb természeti képződményének keleti partján húzták fel: a Turkána-tó a világ legnagyobb, állandó vizű sivatagi tava, mintegy 600 kilométerre Nairobitól.

A beruházás 680 millió dollárba, azaz nagyjából 195 milliárd forintba került – a projektet az Európai Fejlesztési Bank 200 millió dolláros kölcsönnel támogatta.

A 310 megawattos létesítmény mostantól gazdaságos módon termelhet energiát hálózatra,

a dinamikusan fejlődő Kenya energiaszükségletének mintegy 15 százalékát biztosítva. A megtermelt energia 428 kilométeres összeköttetésen jut el a központi hálózatba.

„Ma ismét megmutattuk, mire lehetnek képesek a kontinensen, hiszen bemutattuk annak legnagyobb szélfarmját” – mondta Uhuru Kenyatta kenyai elnök, majd hozzátette: nincs kétség afelől, hogy országa a megújuló energiák világszinten is vezető felhasználójává válhat. A nairobi vezetés még korábban kijelentette, hogy Kenya 2020-ra energiaszükségletét 100 százalékban megújuló energiákból fogja fedezni.

A hatalmas szélerőmű felhúzásához több száz kilométernyi utat kellett kiépíteni, a dán Vestas gyártotta szélkerekek pedig az 1200 kilométerre lévő Mombasa kikötőjéből érkeztek a helyszínre, alkotóelemeiket az orosz Matrjoska babákhoz hasonlóan, egymásba helyezték a szállítás idejére.