Aranyfürt – Színpompás virágszőnyeg a Kígyósi-pusztán

2019.09.12.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén már kibontotta gyönyörű, sárga virágait egy ritka őszirózsafaj, az aranyfürt. Lassan a réti őszirózsák is nyílni kezdenek, így színpompás virágszőnyeg borítja be a védett területet.

A Kígyósi-pusztán három őszirózsa-faj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Az előbbi kettő többnyire alföldi, síkvidéki elterjedésű, az aranyfürt azonban inkább Észak-Magyarországon, a magasabb térszinteken, domb- és hegyvidékeken fordul elő. Néhány síkvidéki előfordulása közül az egyik legnagyobb a Kígyósi-pusztán található.

Az őszirózsák általában lila színnel örvendeztetnek meg bennünket, az aranyfürt azonban sárga színű, s virágainak formája is más, mint a többi fajtársáé. Nagyon szép látvány, ahogyan a több száz egyedet számláló aranyfürt-állományok a sóvirágok és az őszirózsák által alkotott lila szőnyegben aranysárga foltként virítanak.

Ahol az aranyfürt kedvező talaj- és vízviszonyokat talál, ott jól el tud szaporodni, de gyakorinak sehol sem mondható. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kígyósi-puszta mellett a Kis-Sárréten, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon és a Bélmegyeri Fáspusztán is vannak jelentősebb állományai.

A Kígyósi-pusztán belül a legnagyobb, mintegy 10-15 méter átmérőjű aranyfürt-folt a Kígyósi-tanösvény mellett található. Akik részt vesznek következő, szeptember 29-én megrendezendő szakvezetéses fotóstúránkon, azok (ha az időjárás továbbra is kedvező marad) megcsodálhatják és lencsevégre kaphatják ezt a szépséges növényt is. A programra előzetes bejelentkezés: Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél a +36 30 475 1777-es telefonszámon.

A cikk borítóképét készítette: Kirják József („Holt-Körös”)