Angliában fontos munka vár a hódokra

2019.11.24.

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb az időjárás – Angliát például áradások és aszályok is sújtják. Az országban 400 évvel ezelőtt kiirtották a hódokat, most azonban fordult a kocka: az állatokat most visszatelepítenék, hogy segítsenek az árvizek elleni védekezésben. 

Két eurázsiai hódcsaládot telepítenek jövő tavasszal Anglia déli részébe, a Holincote-birtokra és a Black Down-birtokra. Az angol örökségvédelmi National Trust alapítvány azt reméli, hogy

a körülbelül 12 egyedből álló kicsi hódpopuláció segít majd megfékezni az áradásokat, és jelenlétük jót tesz majd a biodiverzitásnak is.

A hódokat 400 éve kiirtották Angliában, most viszont a visszatelepítésükkel elősegíthetnék a természet rendjének visszaállítását – Fotó: Pixabay

Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere szerint a hódok jelenléte a vízgyűjtő területeken a természetet ellenállóbbá teszi majd a klímaváltozással és az extrém időjárási körülményekkel szemben. A hódok lassítani és tisztítani fogják a környék vizeit, az általuk megépített gátakkal és hódvárakkal komplexebbé teszik a folyó menti élővilágot. Megépített gátjaik különösen akkor jönnek majd jól, mikor szárazság lesz, hisz ezek duzzasztani fogják a patakokat, de szűrőként is működnek majd, mert visszafogják az üledékeket.